„Păcat că nu voi putea utiliza aplicaţia, dar cel puţin am sentimentul că boala mea nu a fost în zadar.” Aceasta este declaraţia lui Frederik van de Broek, creatorul aplicaţiei +MindApp+, cea mai avansată aplicaţie concepută pentru pacienţii cu tumori cerebrale canceroase.

Frederik van den Broek, un olandez cu tumoră cerebrală, este și creatorul și cobaiul unei aplicaţii menite să ajute bolnavii de cancer cerebral să își controleze cât mai bine această teribilă boală. Frederik van den Broek a murit pe 31 august, la 41 de ani, la locuinţa sa din Amsterdam.

Aplicaţia MindApp, care va fi disponibilă pe Android și iOS, le permite utilizatorilor să stabilească și să actualizeze consultaţiile medicale, îndeosebi ședinţele de radioterapie și chimioterapie, să își amintească identitatea doctorilor și să identifice numeroasele pastile necesare pacienţilor ce suferă de tumori cerebrale. Datele, care pot fi văzute de medic, le permit pacienţilor să comunice cu doctorul fără să fie nevoie să meargă la spital.

Frederik s-a gândit să creeze această aplicaţie după ce propria situaţie i-a arătat că are nevoie de ea. Într-un interviu acordat AFP cu câteva zile înainte să moară, bărbatul povestea că „la spital mi s-a dat o foaie cu datele consultaţiilor medicale, cu medicamentele și diagnosticul, pentru cât timp mai aveam de trăit. Am pierdut foaia în mai puţin de o oră. Așa se întâmplă când ai pierdut o mare parte din creier și memoria pe termen scurt s-a dezintegrat în mii de bucăţi”, a adăugat van den Broek. Bărbatul nu a programat singur aplicaţia, ci a colaborat îndeaproape cu programatorul căruia i-a spus ideea lui și s-a oferit chiar să fie cobai.

Aplicaţia MindApp are câteva secţiuni foarte utile, cum ar fi un calendar de consultaţii medicale, care este actualizat automat după confirmarea de către spital, tot el amintindu-i utilizatorului și când trebuie luate medicamentele. Ea cuprinde de asemenea și un jurnal în care pacienţii pot scrie comentarii despre starea lor de sănătate, menţionând îndeosebi crizele de epilepsie. Informaţiile sunt actualizate în fişele medicale ale spitalului, putând fi vizualizate de specialist, care, la rândul său, poate mări sau scădea dozele pacienţilor prin intermediul aplicaţiei.

Vincent van Dijk, programatorul care l-a ajutat pe Frederik să pună în fapt aplicaţia, a anunţat că aceasta va fi disponibilă în circa trei luni. Proiectul a fost cofinanţat de Microsoft.