Acum mai bine de 6 ani, boxerul Amir Khan apărea la emisiunea „Cribs”, unde își etala colecţia de mașini de lux din curtea vilei, ceasurile unicat și bascheţii pe care nici Shaquille O’Neal nu îi deţinea. Amir avea mașini pe care nici măcar nu le putea conduce, pentru că nimeni nu voia să încheie o poliţă de asigurare pentru ele. Atunci, boxerul avea 20 de ani.

Acum, Amir are 28 de ani, este căsătorit și are o fiică. De asemenea, spune despre el că este un om schimbat. Acum știe că, pentru contravaloarea unui singur ceas pe care l-a cumpărat, ar fi putut achiziţiona chiar și un apartament modest, de trei camere. Acum are o singură mașină, una pe care chiar o conduce, și nu înţelege ce a fost în capul lui când era mai tânăr.

Khan are două titluri mondiale și un renume pe măsură, dar acum se folosește de acest lucru pentru a merge în locuri în care alţii nu pot sau nu vor să meargă, unde se face util. Crăciunul anului trecut l-a petrecut în Peshawar, Pakistan, unde talibanii atacaseră o școală, ucigând 134 de copii, iar săptămâna trecută se afla în Grecia, unde a întâmpinat un convoi de tiruri ce aduceau pachete pe care el le pregătise pentru refugiaţii sirieni. Acţiunile sale umanitare sunt realizate prin Fundaţia „Amir Khan”, pe care a înfiinţat-o anul trecut.

Amir a decis să se implice în criza refugiaţilor după ce a văzut și el, ca noi toţi, fotografia în presă a corpului lui Aylan Kurdi, băieţelul care a murit în drum spre Turcia. Cu ajutorul fanilor, Amir a strâns lucruri cât să încapă în șapte tiruri. De asemenea, și-a exprimat dorinţa de a pune la dispoziţie câteva dintre proprietăţile pe care le deţine în Marea Britanie pentru familiile siriene care nu au unde să stea.

„Dumnezeu m-a binecuvântat, așa că nu vreau să cheltui bani prostește. Dacă aș face aşa, nu ar arăta bine, fiindcă acum mă ocup foarte mult de activităţi caritabile. (…) Nu mai e confortabil pentru mine, nu mai sunt cum eram, zilele acelea au trecut. Știu că pot oricând să cumpăr orice îmi doresc, dar prefer să fac muncă de caritate acum”, povestește Amir pentru The Guardian.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.