O pastilă „minune” vindecă 7 tipuri de cancer

1694

Deocamdată a fost testat doar pe cobai. Însă oamenii de știinţă care au creat medicamentul ce ajută sistemul imunitar să descompună și să distrugă tumori canceroase sunt optimiști. Ei speră ca, în doi ani, medicamentul să fie adaptat și disponibil pentru uzul uman.

Medicamentul și-a arătat, până acum, eficienţa în cazul a șapte tipuri de cancer: la sân, stomacal, de prostată, ovarian, cerebral, de vezică și la ficat. Ba chiar, studii anterioare au arătat că pastila „minune" ar putea lupta și contra unor cancere de sânge, relatează Daily Mail.

Mai important, dacă este administrat din timp, medicamentul ar putea constitui chiar un tratament de vindecare. Anticorpul dezvoltat de cercetători este eficient datorită interacţiunii sale cu o proteină numită CD47, care se găsește la suprafaţa celulelor canceroase, în cantităţi mari. Proteina împiedică celulele imunitare macrofage să absoarbă celulele canceroase. Medicamentul maschează semnalul de auto-protecţie al celulei canceroase și permite astfel sistemului imunitar să atace cancerul.

Jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences apreciază că medicamentul a crescut „dramatic" rata de surpavieţuire a cobailor cu tumori canceroase. Cercetătorii care au dezvoltat medicamentul speră ca acesta să fie disponibil într-o variantă pentru oameni, în doi ani de zile.

Dr Irving Weissman, de la Stanford University of Medicine din California, cercetătorul care a făcut descoperirea, spune că, atunci când este folosit pentru tumori mici, medicamentul are proprietăţii „potenţial curative". Și alţi experţi sunt încântaţi de descoperire. Philip Ashton-Rickardt, expert în imunologie în cadrul Cancer Research UK, a subliniat mai ales posibilităţile ca acest medicament să fie împotriva celulelor canceroase rezistente la chimioterapie sau radioterapie. „Însă mai e nevoie de teste clinice pentru a dovedi beneficiile pentru pacienţi," a conchis expertul.