Studiu: cancerul ar putea fi declanșat și de infecţii

471

Un studiu realizat de Școala de Medicină a Universităţii din Maryland a descoperit că o anumită infecţie bacteriană poate împiedica repararea ADN-ului în celule – una dintre cauzele cunoscute ale cancerului –, dar, de asemenea, poate slăbi efectul anumitor medicamente antineoplazice.

Aproximativ 20% dintre cazurile de cancer ar putea fi cauzate de infecţii, cele mai multe de natură virală, afirmă Robert C. Gallo, profesor de medicină și director al Institutului de Virusologie Umană al Universităţii din Maryland.

Studiul s-a concentrat pe investigarea infecţiilor provocate de mycoplasme, o familie de bacterii de dimensiuni mici (0,3-0,5 micrometri), asociate cu dezvoltarea cancerului, în special la persoanele seropozitive.

Cercetătorii au descoperit că mycoplasmele conţin proteina DnaK, ce favorizează apariţia cancerului pe două căi: reduce activitatea proteinelor umane care intervin în repararea ADN-ului și slăbește efectul medicamentelor care stimulează activitatea proteinei supresoare de tumori, P53.

Studiul sugerează că pot exista mai multe bacterii care au capacitatea de a declanșa cancerul, ducând la o reevaluare a impactului negativ pe care îl pot avea infecţiile asupra organismului uman.

Anul acesta, James Allison, care lucrează la Centrul de Cancer MD Anderson, din cadrul Universităţii din Texas, și Tasuku Honjo, din cadrul Universităţii din Kyoto, au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru investigarea rolului pe care îl are sistemul imunitar în lupta cu tumorile.

Menţionând victoria obţinută împotriva unor forme de cancer precum melanomul, Allison a afirmat că „lumea nu va scăpa niciodată de cancer“.

Honjo se așteaptă ca imunoterapia să fie folosită, singură, dar mai ales în combinaţie cu chimioterapia și radioterapia, în tratarea majorităţii tipurilor de cancer, pentru a bloca tumorile – în anumite cazuri, deși tumoarea nu va putea fi eliminată complet, pacientul va putea supravieţui cu aceasta. Deși a dovedit că are efecte majore în tratarea anumitor forme de cancer, imunoterapia nu oferă rezultate pentru toţi bolnavii de cancer, iar costurile ei sunt ridicate, anumite scheme de tratament putând ajunge la 100.000 de dolari.

Nu a fost descoperit un remediu universal pentru cancer (și, dacă îi credem pe laureaţii de anul acesta ai Nobelului pentru Medicină, acest lucru nici nu este posibil), dar studiile oferă periodic informaţii noi despre posibilele cauze ale cancerului, despre metode de tratament și de diagnosticare, iar acestea se pot dovedi salvatoare pentru unii dintre pacienţi.

Recent, cercetătorii au dezvoltat un test ieftin, care poate detecta prezenţa cancerului în organism în mai puţin de 10 minute. Preţul mic al tehnicii și simplitatea acesteia sunt avantaje care ar putea determina clinicile să folosească testul, ce ar depista 90 din 100 de cazuri de cancer, afirmă Laura Carrascosa, cercetătoare la Universitatea din Queensland.

Deși nu oferă date despre mărimea sau localizarea tumorii, testul ar putea detecta cancerul în stadii incipiente, prin metode mult mai puţin invazive decât biopsiile care se practică în prezent.