Studiu: Multe paciente cu cancer la sân pot evita în siguranţă chimioterapia

1355

O proporţie semnificativă de femei diagnosticate cu cea mai comună formă de cancer la sân, în fază incipientă, ar putea fi scutite de „agonia chimioterapiei”, datorită unui test genetic revoluţionar care estimează cu precizie foarte ridicată dacă acest tip de tratament mai este sau nu necesar.

Aproximativ 70% dintre pacientele cu cancer la sân incipient care s-ar fi calificat pentru tratament cu chimioterapie, potrivit protocolului medical în vigoare, ar putea fi tratate în siguranţă folosind doar operaţia și un tratament hormonal, au anunţat reprezentanţii unei echipe internaţionale de cercetare afiliate la Centrul pentru Cancer „Albert Einstein”, din New York. Totul, datorită unui test genetic deja existent care măsoară riscul recurenţei cancerului. Studiul bazat pe acest test se numește TAILORx, a fost publicat în jurnalul de medicină The New England și a fost demarat în anul 2006 ca parte dintr-un efort mai mare de personalizare a tratamentului anticancer.

Testul Oncotype DX Breast Cancer Assay se află în uz în sistemul medical din Marea Britanie și, în funcţie de rezultatele lui, dacă o pacientă avea un scor mic, medicul îi transmitea că nu are nevoie de chimioterapie, iar dacă avea un scor ridicat, îi comunica necesitatea absolută a acestui tip de tratament. Problema era însă că majoritatea femeilor care făceau testul obţineau rezultate între extreme și nu știau dacă să opteze sau nu pentru chimioterapie. Ce a făcut studiul de faţă, care a urmărit evoluţia timp de 10 ani a peste 10.000 de paciente, a fost că, verificând rata de supravieţuire a pacientelor după intervenţia chirurgicală, a constatat supravieţuirea a 93,9% din pacientele care au optat să nu facă chimioterapie, și a 93,8% din pacientele care au optat pentru chimioterapie. Altfel spus, cu sau fără chimioterapie, acele femei au avut o rată de supravieţuire similară.

Foarte important însă, acest test genetic, care determină dacă chimioterapia este sau nu necesară, se aplică strict în stadiile incipiente ale cancerului, adică în cazurile de cancer care încă poate fi tratat cu terapie hormonală, care nu a cuprins și nodulii limfatici și nu prezintă mutaţia HER2, vinovaţi de accelerarea creșterii tumorii. Testul este efectuat pe o mostră recoltată atunci când tumora este îndepărtată chirurgical și constă în analizarea nivelurilor de activitate a 21 de gene considerate markeri ai agresivităţii cancerului.

Rezultatele studiului au fost primite cu entuziasm de comunitatea medicală din Marea Britanie și de organizaţiile nonguvernamentale cu profil oncologic. Sistemul medical britanic va opera schimbări imediate în protocolul de tratare a pacientelor bolnave de cancer la sân, pentru a integra noile descoperiri, a declarat pentru BBC dr. Alistair Ring, consultant la Royal Marsen Hospital din Londra. „Este o schimbare fundamentală în modul în care îngrijim femeile cu cancer la sân în stadiu incipient. Este o veste extraordinară.” Medicul estima că 3.000 de femei din Marea Britanie vor scăpa de chimioterapie ca urmare a rezultatelor obţinute în cadrul studiului. Și dr. Harold Burnstein, reprezentant al Societăţii Americane de Oncologie Clinică, a declarat că „acest studiu va transforma îngrijirea imediat, în bine”.

Testul genetic și administrarea tratamentului vor scuti femeile bolnave de cancer de „agonia chimioterapiei”, cum a fost numită de autorii studiului, prin înlocuirea tratamentului chimio cu citostatice orale care blochează formarea estrogenului. Tamoxifenul și alte medicamente similare constituie una dintre opţiuni. Medicamentul este utilizat în terapia endocrină și are rol în reducerea riscului de recurenţă a cancerului prin apariţia unor tumori noi, dar și în prevenirea decesului provocat de boală.

Dr. Joseph Sparano, coordonatorul studiului, a declarat că mulţi pacienţi au parcurs un tratament chimioterapic după ce, în anul 2000, Institutul Naţional de Cancer din SUA a recomandat utilizarea acestui tratament în majoritatea cazurilor de boală, chiar și atunci când cancerul nu s-a răspândit și în ganglionii limfatici. Această recomandare se baza pe studii care arătau că chimioterapia ar putea împiedica reapariţia cancerului în altă parte a corpului. „Recurenţele au fost prevenite, iar viaţa a fost prelungită. (…) Însă probabil că le-am administrat în exces tratamente acestor femei, care nu aveau nevoie de chimioterapie. Astfel, la fiecare 100 de femei pe care le-am tratat, probabil că am împiedicat apariţia a doar 4 recidive”, a declarat dr. Sparano.

Chimioterapia poate salva vieţi, dar implică efecte adverse care determină multe paciente să evite acest tip de tratament. Noile terapii genetice, hormonale, dar și cele pentru întărirea sistemului imunitar ar evita în viitor tot mai mult chimioterapia, care are efecte extrem de dure asupra organismului. Pe lângă căderea părului și greţuri, de care pacienţii se tem, chimioterapia poate provoca leziuni ale inimii și nervilor și poate crește riscul de infecţii. În plus, după chimioterapie, pacienţii sunt mai predispuși să dezvolte leucemie mai târziu în viaţă.

Cele mai recente date la nivel global privind răspândirea cazurilor de cancer sunt din anul 2012. Atunci fuseseră înregistrate 1,7 milioane de cazuri noi și mai mult de o jumătate de milion de decese. Statistici vizând cazuistica din SUA sunt disponibile și din anul curent, în care au fost depistate circa 260.000 de cazuri noi de cancer și 41.000 de decese.