Pe când era încă student, Josh Sommer a descoperit că suferă de o formă rară de cancer. Boala este lentă și în cele mai multe cazuri fatală. Pe el, perspectiva morţii l-a determinat să facă ceva. Iar demersurile sale au mobilizat mii de oameni doritori să îl ajute.

În anul 2006, Josh Sommer a început să aibă nişte dureri de cap îngrozitoare pe care nu și le putea explica. În urma unei lungi operaţii, medicii au confirmat că boala de care suferea tânărul Sommer se numea cordom, o boală osoasă rară care afectează o persoană la un milion, notează theatlantic.com.

Cordomul este o tumoare embrionară, cu potenţial malign, care se dezvoltă din resturile coardei dorsale şi este localizată în regiunea sacrococigiană sau sfenooccipitală. Înlăturarea tumorii prin intervenţii chirurgicale, în cazul în care aceasta poate fi eliminată în totalitate, nu garantează dispariţia ei definitivă. Aceasta poate apărea din nou, iar de cele mai multe ori intervenţiile chirurgicale sunt însoţite de radioterapie. Există cazuri în care pacientul care suferă această boală este supus la 5, 10, 15 operaţii menite să înlăture tumoarea care se reproduce.

La scurt timp de la operaţie, Sommer a început să caute informaţii şi să citească despre această boală, dându-şi seama de complexitatea ei. Dat fiind faptul că nu există medicaţie pentru această boală, speranţa de viaţă a pacienţilor care suferă de cordom este în medie de 7 ani după operaţie, ceea ce Sommer refuza să accepte. S-a hotărât să facă ceva pentru a schimba situaţia şi a început să lucreze, alături de alţi specialişti, în singurul laborator care studia această boală, sub bagheta Dr. Michael Kelley, oncolog şi profesor la Duke University. Fără experienţă, dar cu multă motivaţie, Sommer a început să ia mai puţine ore de inginerie (ceea ce începuse iniţial să studieze) şi mai multe de microbiologie, dar lucrurile mergeau destul de încet.

Unul dintre cele mai mari obstacole erau banii. În general, guvernul acordă fonduri oamenilor de ştiinţă şi laboratoarelor care studiază bolile mai frecvente şi care afectează mai multă lume şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu companiile farmaceutice. O altă problemă o presupunea lipsa de materiale pentru a studia cordomul, deoarece tumorile extirpate ale pacienţilor erau aruncate după operaţie. O a treia problemă era lipsa unei comunităţi şi a unei infrastructuri care să faciliteze colaborarea între oamenii de ştiinţă.

Realizând că cele mai mari probleme nu erau de natură ştiinţifică, ci umană, a pus bazele Fundaţiei Chordoma în anul 2007, care până în prezent a strâns aproape 5 milioane de dolari, destinaţi cercetărilor. Primul lucru pe care l-a făcut în cadrul fundaţiei a fost să creeze o reţea de oameni de ştiinţă şi să organizeze conferinţe în care aceştia să facă schimb de date, informaţii şi descoperiri. Succesul şi aportul său în acest domeniu a fost atât de mare, încât Forbes l-a inclus în lista celor 30 inovatori sub 30 de ani.

La ora actuală, fundaţia lui Sommer finanţează cercetările menite să descopere noi tratamente pentru cordom. Iniţiativa lui a făcut ca şi industriile farmaceutică şi biotehnică să fie interesate de găsirea unor tratamente pentru cordom. Ţinta finală a lui Sommer este să se găsească un tratament pentru cordom, dar este sigur că, în timp ce oamenii de ştiinţă vor studia această boală, vor descoperi şi alte lucruri interesante despre alte tipuri de cancer.

În cazul lui Sommer, tumoarea nu s-a reprodus, dar de două ori pe an merge la control. El susţine că atunci când o persoană suferă de o boală ca aceasta, nu poate aştepta ca oamenii de ştiinţă să vină în ajutorul ei, ci trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a găsi o soluţie.

Foto: captură YouTube