Înainte de a purta o discuţie legată de relaţii intime cu băieţelul său, dr. Kelly Flanagan s-a gândit că ar fi mai potrivit să îi dezvăluie, printr-o scrisoare, care este cel mai bun motiv pentru care ar trebui să se căsătorească, iar la final îi mai oferă o lecţie preţioasă: secretul unei căsnicii fericite.

„Amice, probabil vei ajunge să îţi dorești să te căsătorești din toate motivele greșite. Cu toţii o facem. De fapt, cel mai întâlnit motiv pentru a te căsători este totodată și cel mai periculos: ne căsătorim pentru că avem impresia că ne va face fericiţi. Să te căsătorești pentru a fi fericit este cel mai sigur mod de a ajunge la divorţ”, scrie dr. Flanagan în scrisoarea publică, adresată fiului său.

În schimb, „o căsătorie devine frumoasă atunci când doi oameni îmbrăţișează singurul motiv bun pentru a te căsători: să exersezi sacrificiul zilnic al egoului”. Egoul, spune dr. Flanagan, „este acea parte a ta care îţi protejează inima”. Cu timpul însă, acesta se transformă dintr-un zid prin care îi ţii la distanţă pe cei care vor să te rănească, într-un instrument ofensiv, dotat cu „tunuri” prin care îi rănești pe ceilalţi, precum mânia, critica, divizarea sau bârfa. „De fapt, mulţi dintre noi ne temem că inimile noastre nu vor fi suficient de bune pentru a fi iubite de alţi oameni, așa că alegem să stăm în siguranţă și protejaţi în spatele zidurilor noastre înalte.”

Însă acest zid aparent protector nu face altceva decât să te ţină departe de ceea ce înseamnă o căsătorie cu adevărat fericită, sugerează dr. Flanangan. „Întregul scop al căsniciei este să îţi demonteze zidul egoului, cărămidă cu cărămidă, până când devii complet disponibil persoanei pe care o iubești. Deschis. Vulnerabil.”

La finalul scrisorii sale, dr. Flanagan îi dezvăluie băieţelului său care este secretul unei căsnicii fericite. „Căsătorește-te cu cineva care a îmbrăţișat, de asemenea, singurul motiv bun pentru a te căsători. Cineva care își ia angajamentul că va muri alături de tine, nu în cincizeci de ani, ci zilnic, în timp ce demontează pereţii egoului său cu tine. Cineva care îţi va fi mai credincios ţie decât propriei siguranţe. Cineva dispus să îmbrăţișeze frumuseţea sacrificiului, predarea puterii și pericolul vulnerabilităţii.”

Aceasta este a treia scrisoare plină de înţelepciune pe care dr. Flanagan o scrie copiilor săi, dar pe care o dedică oricărei persoane care are nevoie de îndrumare și de cuvintele pline de dragoste ale unui tată. Recent, el i-a scris fiicei sale două epistole. Într-una i-a povestit despre „bărbatul perfect”, iar în cealaltă i-a explicat ce o face cu adevărat frumoasă.