Ce este „sindromul inimii frânte”?

2936

Cardiomiopatia de stres, cunoscută și ca sindromul inimii frânte, este starea în care stresul puternic emoţional sau fizic poate cauza slăbirea rapidă și severă a mușchiului inimii (cardiomiopatie). Aceasta poate interveni în urma a numeroși factori de stres, precum întristare profundă, teamă, mânie sau surpriză. De asemenea, condiţia aceasta poate apărea în urma factorilor de stres fizic, cum ar fi un atac de apoplexie, respiraţie îngreunată (în cazul persoanelor care suferă de astm bronșic sau emfizem pulmonar), sau o hemoragie majoră. Johns Hopkins University School of Medicine încearcă să răspundă unei serii de întrebări referitoare la cardiomiopatia de stres.

În mod caracteristic, simptomele acestui sindrom pot începe de la câteva minute până la câteva ore după intervenţia spontană a factorului de stres. Cardiomiopatia de stres poate pune viaţa pacienţilor în pericol în anumite cazuri, deoarece sindromul acesta presupune slăbirea mușchiului inimii, iar aceasta poate duce la insuficienţă cardiacă, tensiune arterială scăzută, șoc și alte tulburări. Pacienţii care suferă de acest sindrom pot manifesta simptome similare atacului de cord, incluzând dureri în piept, respiraţie întretăiată, insuficienţă cardiacă și tensiune arterială scăzută. La o privire mai atentă însă, se observă diferenţe majore între atacul de cord și acest sindrom, precum lipsa unor embolii ale vaselor coronariene. Din cauză că mușchiul nu este permanent afectat, starea pacienţilor tinde să se îmbunătăţească rapid în cazul cardiomiopatiei de stres.

Majoritatea pacienţilor care suferă de cardiomiopatie de stres tind să aibă un istoric de boli cardiovasculare. Din studiile de caz efectuate, se poate afirma că această situaţie tinde să fie întâlnită cu precădere în cazul femeilor de vârstă mijlocie sau înaintată (media fiind de 60 de ani).

Dacă aveţi deseori dureri în piept sau respiraţia întretăiată atunci când sunteţi supuși la stres, ar trebui să consultaţi un doctor. Acesta va putea, prin intermediul unor teste, să detecteze dacă suferiţi sau nu de cardiomiopatie de stres. Vestea bună este că această stare se poate îmbunătăţi destul de repede, așa că, dacă pacienţii sunt sub control medical, se va putea obţine o recuperare rapidă și completă.