Relaţia fericită cu partenerul de viaţă face bine la inimă

316
Relaţia fericită cu partenerul de viaţă
Relaţia fericită cu partenerul de viaţă

O relaţie de dragoste bazată pe sprijin din partea partenerului aduce beneficii la propriu pentru inimă, sugerează experţii de la Universitatea din Utah.

La studiu au participat 136 de cupluri căsătorite, în medie, de 36 de ani și formate din persoane cu o vârstă medie de 63 de ani. Voluntarii au fost rugaţi să completeze chestionare legate atât de nivelul de sprijin pe care îl primesc de la partenerul de viaţă, cât și de calitatea mariajului lor.

Cum sa ai o relaţie fericită cu partenerul de viaţă

De asemenea, cercetătorii au evaluat gradul de calcificare generală din arterele coronare ale voluntarilor, cu ajutorul tomografiilor computerizate (CT). Formarea calcificărilor la nivelul arterelor coronare reprezintă unul dintre factorii de risc ce pot conduce la dezvoltarea afecţiunilor cardiovasculare.

Rezultatele au arătat că doar 30% dintre participanţi au declarat că partenerul le-a oferit „sprijin pozitiv” atunci când au avut nevoie. Restul de 70% au susţinut că partenerul lor este caracterizat de ambivalenţă în situaţiile în care aveau nevoie de sprijin: uneori le-a oferit sprijin, alteori a avut un comportament supărător. În urma comparării concluziilor chestionarelor cu rezultatele obţinute la scanările CT, experţii au observat că modul de percepere a sprijinului acordat de partener, nu satisfacţia generală a căsătoriei, a influenţat major sănătatea inimii.

Astfel, gradul de calcificare al arterelor a fost mult mai mare în rândul persoanelor implicate într-o relaţie în care ambii parteneri sunt ambivalenţi. În cazul cuplurilor în care doar unul dintre parteneri este caracterizat de ambivalenţă, experţii au observat o reducere „semnificativă” a pericolului de calcificare a arterelor, în raport cu situaţia descrisă anterior. Rezultatele au fost valabile indiferent de sexul partenerului.

„Constatările sugerează că acele cupluri care au opinii mai ambivalente unul faţă de celălalt interacţionează activ sau procesează informaţiile legate de relaţie în moduri care cresc nivelul lor de stres sau subminează potenţialul de sprijin în relaţie. Acest lucru, la rândul său, ar putea influenţa riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare”, a explicat autorul studiului, Bert Uchino.

Experţii punctează că sunt necesare cercetări ulterioare pentru a demonstra asocierea dintre sprijinul oferit de partener și gradul de calcificare al arterelor coronare.

Studii anterioare au arătat însă că mariajul are efecte pozitive asupra inimii și a sănătăţii, în general. Cercetătorii de la Universitatea Emory au observat că, indiferent de sex, pacienţii căsătoriţi care au trecut printr-o operaţie pentru afecţiuni cardiovasculare aveau de trei ori mai multe șanse de a supravieţui următoarelor trei luni de la intervenţie, în raport cu celibatarii. Ellen Idler, expertă în sociologie, este de părere că îngrijirea atentă primită din partea partenerului de viaţă ar putea fi unul dintre factorii care explică fenomenul. În plus, ea a observat că „pacienţii căsătoriţi au o perspectivă mult mai pozitivă despre operaţie, faţă de cei singuri”.

O altă cercetare a arătat că persoanele căsătorite au mai multe șanse de a fi diagnosticate de timpuriu cu o formă de cancer și de a supravieţui bolii, în raport cu celibatarii.

Foto: stockvault.net

Niciun articol afișat