Tratament revoluţionar: o pastilă pe an în loc de trei injecţii pe zi pentru diabetici

1794

Tratamentul pentru bolnavii de diabet de tip 2 poate fi rezumat la a lua o pastilă o dată pe an, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Harvard, notează Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă americani au căutat o metodă de a stimula producţia de insulină în organism. În urma cercetărilor, ei au descoperit un hormon pe care l-au denumit betatrofină (betatrophin). Studiile realizate pe şoareci au arătat că administrarea acestei substanţe a ajutat la creşterea numărului de celule beta producătoare de insulină cu până la 30 de ori, arată revista Cell.

Mai mult, celulele formate în urma experimentelor cu betatrofină au produs insulină doar atunci când organismul avea nevoie de această substanţă, lucru care ar putea avea efecte benefice asupra organismului.Cercetătorii sunt de părere că noul tratament ar putea înlocui setul de trei injecţii zilnice cu insulină pe care pacienţii trebuie să şi le administreze. În schimb, ar putea fi impus un tratament constând în administrarea unei pastile o dată pe săptămână, o dată pe lună sau chiar o dată la un an.

Profesorul cercetător Doug Melton susţine că acest tratament ar putea ajuta la ameliorarea şi chiar la tratarea diabetului de tip 2.

Tratamentul ar putea începe să fie testat şi aplicat și în cazul oamenilor în aproximativ trei ani. Cu toate acestea, apariţia medicamentului pe piaţă ar putea avea loc chiar şi peste 10 ani, dat fiind faptul că sunt necesare studii care să ateste siguranţa şi eficienţa acestui medicament pentru un număr cât mai mare de oameni.