Fac suficient ţările bogate pentru a stopa Ebola?

238

Experţii susţin că lupta împotriva epidemiei de Ebola din vestul Africii nu trebuie să presupună doar un efort pentru a controla boala, ci este și o chestiune de justiţie şi etică ce trebuie rezolvată.

Când ar trebui folosite tratamentele experimentale? Căror bolnavi ar trebui administrate? Este nevoie de coordonare la nivel global pentru ca epidemii de genul acesta să nu mai aibă loc? Potrivit experţilor, acestea sunt întrebări care ajută în lupta împotriva bolii Ebola şi care ţin de etică şi de justiţie, notează csmonitor.com.

Lawrence Gostin, director la O’Neill Institute for National and Global Health Law, de la Universitatea din Georgetown, spunea că ţările dezvoltate sunt interesate în mod direct să ia măsuri împotriva acestei boli şi să-şi apere cetăţenii. Şi este normal să fie aşa. Însă pe lângă această datorie, mai există una la nivel global, care deocamdată nu a fost îndeplinită. Prin reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din anul 2005, ţările dezvoltate sunt obligate să contribuie la conceperea şi aplicarea modalităţilor şi capacităţilor de acţiune împotriva bolilor infecţioase.

„Şi noi nu am făcut aşa ceva”, spunea Gostin marţea trecută, în cadrul unei conferinţe cu mai mulţi experţi. Ana Ayala, expert în domeniul sănătăţii de la Universitatea din Georgetown, spunea că este nevoie urgentă de fonduri globale pentru ţările neajutorate. Alţii susţin că în afară de eşecul în ceea ce priveşte un răspuns adecvat la răspândirea acestei boli, naţiunile dezvoltate au acţionat foarte lent în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor necesare în vestul Africii.

Aşa se face că primele care au luat măsuri împotriva bolii Ebola în cele trei ţări africane afectate au fost organizaţiile şi agenţiile de ajutorare, nicidecum organismele internaţionale. Se pare că situaţia s-a schimbat, dar mult timp organizaţia Medici fără Frontiere s-a luptat singură pentru a face faţă nevoilor pacienţilor. Cu toate că în prezent diferite organizaţii se implică în mod activ în această luptă, încă mai este nevoie de ajutorul internaţional.