„Super-Luna” de duminică noapte

3330

Astronomii îi spun „Lună plină/Lună nouă la perigeu”, însă pentru cei mai mulţi, fenomenul a fost asimilat drept „super-Luna”. Fenomenul astronomic vizibil în seara de 10 august, începând cu ora 21.12, oferă o priveliște aparte fiindcă este momentul în care Luna se află în punctul cel mai apropiat de Pământ.

Termenul de „super-Lună” a fost introdus de astronomul Richard Nolle, în 1979, și a devenit foarte popular în ultimii ani.  Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o “Super-Lună” este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 „super-Luni”.

În timpul fenomenului de „super-Lună”, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi de Soare determină o creştere/scădere mai mare a mareelor, notează Mediafax, fapt care i-a determinat pe unii să afirme că există o legătură între Luna plină la perigeu şi calamităţile naturale.

Astronomii spun că diferenţa dintre o super-Lună și o Lună plină obișnuită nu este vizibilă cu ochiul liber, însă cercetătorul Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic București, mai lasă o ușă deschisă curioșilor: „Va fi doar puţin mai strălucitoare decât celelalte.”