Noua provocare a bolnavilor de SIDA: bătrâneţea

400

Pentru generaţia infectată între 1980 și 1990, SIDA era o sentinţă cu moartea. Odată cu apariţia antiretroviralelor și triterapiei, o primă generaţie de pacienţi diagnosticaţi HIV pozitiv au reușit să supravieţuiască. Însă viaţa lor nu e nici pe departe ușoară.

Richard Hunt (vocea din spatele personajelor Scooter, Janice, Sweetums, Forgetful Jones din serialul Muppets), Dack Rambo („Jack Ewing" în serialul Dallas), Freddie Mercury (solistul trupei Queen, foto) sunt doar câteva din celebrităţile care au murit prematur după ce au contactat virusul HIV. Ei fac parte din generaţia infectată între 1980 și 1990, pentru care SIDA era o sentinţă cu moartea. Odată cu apariţia antiretroviralelor și triterapiei, o primă generaţie de pacienţi diagnosticaţi HIV pozitiv au reușit să supravieţuiască. Însă viaţa lor nu e nici pe departe ușoară.

Chiar dacă pacienţii nu mai mor de SIDA, nu pot fi nici vindecaţi. Americanul Lou Grosso are 57 de ani, dar suferă de problemele de sănătate al unuia de 80 de ani, scrie Mediafax. Bărbatul a reușit să supravieţuiască după ce a contactat virusul HIV, acum 30 de ani, însă problemele de sănătate de care suferă acum îi amintesc constant că încă are de luptat pentru a rămâne în viaţă. Cel mai recent diagnostic pe care i l-au pus medicii vizează problemele lui cardiace. În plus, Lou are dureri la nivelul articulaţiilor şi de pierderi de memorie. Însă, dintre cele 14 pilule pe care trebuie să le ia în fiecare zi, doar trei vizează aspectul seropozitiv.

„Le spun mereu medicilor mei: vă faceţi griji pentru HIV, dar eu voi muri de o criză cardiacă," a declarat Lou Grosso. „Mă tracasează puţin ideea asta, pentru că am o viaţă agreabilă şi nu vreau să mor doar pentru că organismul meu are impresia că are 80 de ani," a mărturisit Lou.

Cazul lui Lou Grosso nu este singular. La clinica unde se tratează bărbatul, vârsta medie a celor 3.000 de pacienţi monitorizaţi pentru HIV este de 47 de ani. Peste un sfert dintre pacienși au peste 50 de ani. În cazul lor, medici precum Brad Hare de la General Hospital din San Francisco recunosc că „luptăm contra HIV timp de 30 de ani, reuşim să stăpânim virusul, însă apare o nouă cascadă de probleme medicale."

Un studiu recent a reliefat faptul că 52% dintre americanii seropozitivi suferă de tulburări cognitive. Acest procent este de 10% în cazul pacienţilor seronegativi.

Pacienţii infectaţi cu HIV în vârstă de 55 de ani prezintă de trei ori mai multe riscuri de a suferi de o maladie cronică, precum osteoporoza, diabetul şi cancerul, comparativ cu pacienţii seronegativi în vârstă de 70 de ani, potrivit unui studiu realizat de American Academy of HIV Medicine.

Dincolo de problemele de sănătate, pacienţii cu HIV suferă din cauza complicaţiilor sociale ale bolii. Printr-o astfel de experienţă trece Vicky Davidson (64 ani) care a fost infectată în 1986 cu ocazia unei transfuzii de sânge. Femeia a trecut prin două operaţii chirurgicale la şold, la vârsta de 50 de ani, şi suferă acum de oboseală cronică. Afectată de izolare și singurătate, a decis să renunţe la tratamentul ei anti-HIV. „Nu vreau ca oamenii să creadă că sunt o plângăcioasă, aşa că mă prefac că boala mea nu înseamnă mare lucru. Însă, în momentele mele de singurătate, îmi doresc să fi avut un companion," a mărturisit ea.

În plus, unii dintre pacienţi au făcut greșeli financiare, crezând că nu vor mai apuca vârsta bătrâneţii. Homer Hobi (65 de ani) şi-a lăsat casa, propria firmă şi o bună parte din economii fostei soţii, crezând că nu va mai avea de trăit mult după divorţ.

Pe 5 iunie se împlinesc 30 de ani de la descoperirea maladiei SIDA, considerată la început o formă rară de pneumonie. În ciuda progresului masiv al formelor de tratament, astăzi doar o treime dintre persoanele care ar necesita îngrijiri speciale beneficiază de ele. Statisticile spun că pentru fiecare două persoane care încep tratamentul, alte cinci noi persoane sunt infectate. Două treimi dintre seropozitivii din lumea întreagă nu ştiu că sunt infectaţi şi răspândesc boala în continuare.

„Este la fel de dificil să spui că ai SIDA ca şi acum 30 de ani, a rămas o boală asociată imaginii de maladie ruşinoasă, iar acest fapt îi face pe oameni să evite să vorbească despre ea şi să se testeze," a declarat Bruno Spire, seropozitiv.