O nouă obsesie: anorexia la femeile de 50 de ani

1375

În timp ce generaţia faimoşilor actori de la Hollywood se îndreaptă vertiginos spre 50 de ani, cu bani şi voinţă fiecare face tot ce poate pentru a nu lăsa să se vadă trecerea anilor. Şi mulţi dintre ei chiar reuşesc. Aşa a devenit faimoasă ideea că anii 30 sunt noii 20, anii 40 sunt noii 30, anii 50 sunt noii 40 etc. Iar femeile din toată lumea iau exemplu, lucru care a dus la creşterea îngrijorătoare a cazurilor de anorexie la femeile trecute de prima tinereţe.

La fel cum tinerele de 20 de ani se uită cu admiraţie la starurile din aceeaşi categorie de vârstă, doamnele de 40-50 de ani admiră unele femei, precum Madonna, Sharon Stone, Jane Fonda şi poate alte vedete locale care arată cu mulţi ani mai tinere decât vârsta din buletin.

Statisticile arată un număr îngrijorător de mare de femei la 50, 60, 70 de ani care sunt frustrate de cum arată. Tulburările de alimentaţie în cazul femeilor mai în vârstă au crescut cu 42% în ultimii 11 ani, provocând tot felul de probleme de sănătate, precum osteoporoză, depresie, probleme ale inimii sau ficatului, probleme digestive şi gastro-intestinale. În mod suprinzător, 78% dintre cazurile de deces printre femeile cu o medie de vârstă de 69 de ani, includ şi anorexia.

Daily Mail expune povestea unei femei care în pragul de 40 de ani, având în spate o întreagă istorie de ţinut diete, a început să alerge şi să aibă grijă la ce mănâncă. A fost foarte încântată să vadă că îi vin haine pe care nu mai putuse să le poarte ani de zile, dar nu mânca pentru a compensa consumul de energie.

Chiar înainte de 50 de ani a primit o veste proastă. Avea nevoie de un implant la şold, deoarece cartilajul fusese ros din cauza rutinei zilnice de efort fizic exagerat şi a dietei neadecvate nevoilor corpului la acea vârstă.

După operaţie nu a mai putut să facă la fel de mult sport, dar în continuare face exerciţii la sala de fortă şi are mare grijă la câte calorii mănâncă pe zi. Tot efortul ei nu a fost foarte benefic pentru piele, care s-a ridat peste tot, făcând-o să pară chiar mai în vârstă decât este în realitate. Mai mult decât atât, se pare că răcea mai tot timpul, dar nu asocia asta cu faptul că avea o dietă care nu îi ajuta cu nimic sistemul imunitar.

Ca femeie, să fii prea slabă după o anumită vârstă, este un factor major de risc de osteoporoză, iar slăbirea oaselor poate să ducă la fracturi fatale şi invaliditate.

Statisticile realizate în Marea Britanie sunt şocante: jumătate dintre femei ajung să sufere fracturi osoase după vârsta de 50 de ani (comparativ cu unul din 5 bărbaţi). Femeile la acea vârsta au mai multe şanse să sufere de o fractură de şold, decât de cancer mamar. Fracturile de şold cauzează 1.150 de decese premature pe lună, în Marea Britanie.

Deşi la orice vârstă este mai sănătos să fii slab, decât să fii supraponderal, nu este bine să fii prea slab. Iar odată cu înaintarea în vârstă, efortul fizic exagerat poate să cauzeze probleme de la tendoane şi ligamente deteriorate, la artrită. Imaginile femeilor frumoase la orice vârstă sunt seducătoare, iar multe femei de rând au fost seduse de mitul că genul feminin poate rămâne tânăr şi zvelt pentru totdeauna. Dar dacă stăm să ne gândim mai bine, ne aducem aminte că Jane Fonda, regina tinereţii fără bătrâneţe prin practicarea sportului, a suferit de transplant atât la şold, cât şi la genunchi.

Odată cu înaintarea în vârstă, femeile ar trebui să capete puterea de a-şi învinge frustările şi de a se simţi bine în propria piele. Dar unde sunt exemplele? Se pare că şi în categoria de vârstă 50+, la televizor nu avem prea multe exemple de femei cu stil, clasă, decenţă, caracter, care să se mândrească cu altceva decât un abdomen plat.