OMS: Ne paște o pandemie de gripă

863

„Problema e când, nu dacă” va izbucni o viitoare pandemie de gripă, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii în cadrul lansării Strategiei Globale împotriva Gripei 2019-2030.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că o pandemie de gripă este cea mai gravă ameninţare la adresa sănătăţii publice la ora actuală și este o ameninţare care nu va dispărea din moment ce este tot mai ușor ca virusurile să se răspândească într-un ritm alarmant.

În același timp, Ann Moen, șefa Departamentului de Pregătire și Răspuns pentru Gripă, a admis ca factori de risc și faptul că imunizarea împotriva virusului gripal și antiviralele au efect pe termen tot mai scurt și că este nevoie de tratamente mai bune. OMS estimează că în jur de 1 miliard de persoane se infectează în fiecare an, ceea ce provoacă între 290.000 și 650.000 de decese, pe glob.

Anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la pandemia de gripă din 1918-1919, care a provocat mai multe decese decât Primul Război Mondial – 50 de milioane de oameni. De atunci, numărul deceselor globale cauzate de pandemii de gripă a tot scăzut, graţie dezvoltării tratamentelor antivirale și a vaccinului antigripal. Cea mai recentă pandemie de gripă a fost cauzată de virusul H1N1, care s-a răspândit în perioada 2009-2010. Studii citate de OMS arată că în 2009 media persoanelor infectate era de 1:5, iar rata mortalităţii, de 0,02%.

În ciuda acestui progres, experţii OMS ne avertizează să nu subestimăm riscul unei pandemii și să fim vigilenţi și pregătiţi în cazul izbucnirii unui focar major de gripă. Virusurile gripale circulă continuu între animale, iar subtipurile care ajung și la oameni pot cauza infecţii cu grade diferite de severitate. Experţii atrag atenţia că suntem la doar câteva mutaţii distanţă până ce gripa aviară va cauza o pandemie de gripă la oameni. Iar în acest caz, se apreciază că „lumea este prost pregătită pentru a face faţă unei pandemii de gripă sau unei alte urgenţe medicale globale similare, în ciuda progreselor făcute”.

În acest sens, experţii OMS au conceput cel mai cuprinzător plan până la această dată, care cuprinde măsuri de protejare a populaţiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră şi de pregătire în faţa unei posibile pandemii. Aceste două obiective ar trebui să îmbunătăţească capacităţile de supraveghere şi de reacţie la nivel mondial, în măsura în care guvernele ţin cont de indicaţii și concep planuri naţionale pentru lupta contra gripei, constând printre altele în dezvoltarea unor instrumente mai eficace pentru prevenirea, detectarea și controlul acesteia, precum și vaccinuri şi medicamente antivirale mai eficiente pentru tratarea acesteia.