Şase simptome medicale pe care nu trebuie să le ignori

531

Nu este uşor să ne dăm seama când anumite simptome resimţite indică instalarea unei probleme grave de sănătate sau doar prezenţa unei stări trecătoare de rău. Totuși, de cele mai multe ori, ignorăm din neştiinţă durerile cauzate de o anumită afecţiune, punându-le pe seama efortului fizic prelungit sau a altor factori.

Indiferent de cauza implicată, dr. T.E. Holt, medic specialist în Carolina de Nord, îi avertizează în special pe bărbaţi să fie atenţi la şase simptome deloc neglijabile în acest sens, informează Counsel&Heal.

Durerile severe de spate

Una dintre cele mai frecvente dureri având la bază o serie largă de factori, durerea de spate, este de regulă trecută cu vederea tocmai din cauza „popularităţii” sale. Când aceasta devine greu de suportat, neputând fi ameliorată prin intermediul remediilor comune de tratament (căldură, odihnă, analgezice) se impune însă efectuarea unor investigaţii mai amănunţite care să ducă la depistarea problemei. Uneori, durerea de spate poate fi semnul unui anevrism de aortă abdominală sau indiciul formării pietrelor la rinichi.

Durerile inghinale bruşte

Nici acele dureri instantanee care se confundă cu senzaţia unei lovituri sub centură nu sunt deloc de neglijat în cazul bărbaţilor, mai ales atunci când vin însoţite şi de o inflamare a zonei respective. Acestea pot ascunde o torsiune testiculară, care, lăsată netratată mai mult de 24 de ore, poate duce la leziuni permanente, afectând capacitatea de reproducere.

Durerile înţepătoare de stomac

Durerile de acest tip se identifică de obicei cu senzaţia de străpungere a intestinului de către un obiect ascuţit. Acest simptom greu de suportat poate fi asociat cu apendicita, pancreatita sau inflamaţia vezicii biliare; necesită fără doar şi poate o abordare promptă şi serioasă, putând duce, în caz contrar, la apariţia unei infecţii.

Durerile în piept

Rapiditatea cu care se manifestă acest simptom îl face să fie adesea trecut cu vederea, deşi apariţia sa poate indica faptul că organismul a experimentat un atac de cord. De menţionat în acest sens este statistica potrivit căreia, la aproape 50% din oamenii care au murit din cauza unui atac de cord, decesul a survenit la 3 – 4 ore de la primul simptom vizibil. În anumite cazuri, durerea în piept poate fi semnul unei indigestii sau a unei probleme de altă natură care necesită consult de specialitate.

Durerile de picioare însoţite de umflături

Atunci când cineva se confruntă cu astfel de dureri, prima tendinţă este aceea de a considera exerciţiul fizic responsabil de starea sa. Uneori însă, sensibilitatea excesivă şi umflarea membrelor pot transmite că suferim de o tromboză venoasă profundă, concretizată prin formarea unui cheag de sânge la nivelul picioarelor, care favorizează blocarea circulaţiei sanguine, ducând, în cazuri extreme, chiar şi la deces.

Urinarea dureroasă

Această situaţie este comună doar în acele cazuri în care este implicată o infecţie ce necesită consultaţie şi tratament rapid sau, în ipoteza mai puţin frecventă, dar posibilă, a apariţiei unui cancer al vezicii urinare.

Fără a cădea într-una dintre cele două extreme – de ne lăsa cuprinşi de panică sau înspăimântaţi de scenarii viitoare privind dezvoltarea simptomelor şi a afecţiunilor cu care ne confruntăm ori de a le ignora complet, asigurându-ne că nouă nu ni se poate întâmpla nimic grav – cea mai sănătoasă şi înţeleaptă atitudine este aceea de a consulta, fără teamă, părerea specialistului, pentru a acţiona prompt şi corespunzător spre vindecare.