Tehnologia de imprimare 3D a redat suflarea unui bebeluș

70

De când s-a născut, Garrett Peterson, un bebeluș de 18 luni, nu a părăsit niciodată spitalul. Părinţii săi îl priveau neputincioși când medicii încercau să îl resusciteze prin medicamente și alte operaţiuni pentru că micuţul înceta să mai respire și se albăstrea la faţă chiar și de cinci ori pe zi.

„Doar ridicarea picioarelor pentru a-i schimba scutecele putea provoca un colaps al căilor sale respiratorii și asta era. Nu puteam face nimic pentru a-l ajuta”, își aduce aminte mama lui Garrett, Natalie Peterson.

Micuţul suferă de o malformaţie rară a plămânilor, denumită malacia traheobranhială, în stare severă. Unul din 2.200 de bebeluși suferă de această boală, iar 10% dintre aceștia dezvoltă o formă foarte gravă.

În cazul lui Garett, nici măcar ventilatoarele la care era legat și care funcţionau la capacitate maximă nu împiedicau crizele care îl sufocau. Pentru că starea lui devenea tot mai critică, părinţii au apelat la ajutorul experţilor de la Universitatea din Michigan, după ce au citit despre reușita lor de a salva un bebeluș care suferea de aceeași afecţiune.

Într-o premieră medicală anterioară, dr. Scott Hollister și dr. Glenn Green au folosit cu succes o tehnică exprimentală, bazată pe tehnologia de imprimare 3D, pentru a crea un model al căilor respiratorii din material biologic. Prin acest procedeu i-au salvat viaţa lui Kaiba Gionfriddo, un bebeluș care, din cauza afecţiunii avea nevoie de resuscitare zilnică. Acum copilul are doi ani și nu a mai prezentat simptome ale afecţiunii, susţin specialiștii care s-au ocupat de cazul lui Kaiba.

Cei doi experţi au efectuat scanări CT ale traheei și bronhiilor lui Garrett, pe baza cărora au construit căile respiratorii și o „atelă”, cu ajutorul tehnicii de imprimare 3D. Atela, un tub flexibil, este poziţionată în jurul bronhiilor bebelușului „pentru a extinde căile respiratorii și pentru a le oferi un sprijin extern pentru a le ajuta să crească corespunzător”, explică specialiștii.

Pentru a putea efectua intervenţia, medicii au trebuit să convingă Federaţia pentru Alimente și Medicamente din SUA de gravitatea cazului, deoarece dispozitivul nu a primit aprobarea instituţiei. Severitatea condiţiei lui Garrett a fost reconfirmată de dr. chirurg Richard Ohye, cel care a efectuat operaţia de deschidere a pieptului micuţului. Unul din plămânii bebelușului era alb, a descoperit expertul. „Singura dată când am văzut un plămân alb a fost la o persoană care murise”, punctează dr. Ohye pentru NPR.

După operaţie, Garrett are în continuare nevoie de ajutorul unui ventilator, însă puterea la care funcţionează dispozitivul este tot mai mică, iar din când în când bebelușul este deconectat de la aceste aparate, pentru scurte perioade de timp. Construcţia implantată micuţului se va dizolva în circa 2-3 ani, timp în care specialiștii speră ca traheea să se dezvolte la o stare sănătoasă.

„Este un sentiment extraordinar să știu că acest dispozitiv a salvat încă un copil. Credem că aceste tehnici pot avea și multe alte aplicaţii, dar să vezi impactul în faţa ta este copleștior”, a declarat dr. Hollister.

Foto: UM Health System / captură YouTube