Când devine nociv „colesterolul bun”

92

Deși „colesterolul bun" (HDL) contribuie la protejarea inimii, experţii de la Cleveland Clinic au descoperit un proces prin care acesta poate ameninţa sănătatea cardiovasculară, cauzând afecţiuni coronariene și apariţia inflamaţiilor.

Fenomenul este provocat de apolipoproteina A1 (apoA1), proteina din HDL care oferă colesterolului bun calităţile sale de protejare a inimii. ApoA1 joacă un rol important în transferul colesterolului din pereţii arterelor spre ficat, pentru a fi apoi excretat. Însă o mare cantitate de apoA1 se oxidează în interiorul pereţilor arterelor, lucru care nu numai că anulează efectele pozitive asupra sănătăţii inimii, dar promoveză dezvoltarea afecţiunilor cardiace, susţin experţii.

Ei au dezvoltat o metodă care să le permită identificarea disfuncţiilor la nivelul apoA1 din colesterol și au descoperit totodată mecanismul prin care se produce oxidarea proteinei. În urma testele efectuate pe un eșantion de peste 600 de pacienţi ai Secţiei de cardiologie au observat că măsurarea colesterolului HDL cu disfuncţii poate fi o metodă eficientă în stabilirea riscului apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Astfel, un nivel crescut sporește pericolul dezvoltării bolilor coronariene.

„Acum că știm cum arată această proteină cu disfuncţii, dezvoltăm teste clinice pentru măsurarea nivelului său în fluxul sangvin. Acesta va fi un intrument valoros atât pentru evaluarea riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare al pacienţilor, cât și pentru ghidarea dezvoltării terapiilor care vizează HDL în scopul prevenirii bolilor", a declarat autorul studiului, dr. Stanley Hazen.

Dr. Shannon Amoils, de la Fundaţia Britanică pentru Inimă, care nu a luat parte la cercetare, subliniază complexitatea ce caracterizează colesterolul HDL. „Știm că în anumite condiţii, HDL poate suferi disfuncţii, care ar putea contribui la înfundarea arterelor blocate. Acest studiu interesant arată cu exactitate schimbarea chimică care transformă HDL "bun" în "rău", a declarat expertul pentru BBC.

De exemplu, un studiu efectuat de experţii de la UCLA a arătat că expunerea la aerul poluat poate fi unul din factorii care alterează efectele benefice ale colesterolului HDL. Astfel, inhalarea noxelor produse de automobile transformă colesterolul bun în rău, favorizând astfel înfundarea arterelor.