Cartofii de la KFC și încă 14 produse, pline de acrilamidă

261

Agenţia pentru Standarde Alimentare, din cadrul guvernului britanic, a testat 300 de produse, suspectate de un nivel prea mare de acrilamidă. Dintre acestea, 14 produse, inclusiv cartofii prăjiţi care se serveau la KFC, au dat rezultate anormale la teste.

Acrilamida este o substanţă puternic oxidantă şi neurotoxică, rezultată din degradarea amidonului sau ale altor poliglucide la temperaturi înalte (mai mari de 120ºC). Se cunoaște faptul că acrilamida este o substanţă cancerigenă, deși ea continuă să facă parte din dieta oamenilor de mii de ani. Doar că, în prezent, datorită prelucrării industriale a alimentelor, devine tot mai prezentă în hrana de zi cu zi.

Oamenii de știinţă spun că substanţa crește riscul de cancer dacă este consumată în mod regulat de-a lungul vieţii. Cele mai mari cantităţi ale substanţei au fost găsite în chipsuri, chiar și în acelea care pretind că sunt mai sănătoase pentru că ar fi coapte în cuptor.

De asemenea, cantităţi mari de acrilamidă au fost găsite în cartofii prăjiţi din cadrul lanţului de fast-food KFC, dar și în mai multe branduri de cereale, vândute în supermarketuri, și de asemenea în biscuiţii TUC.

Conform Daily Mail, KFC a contactat restaurantele sale din Marea Britanie pentru a se asigura că respectă metodele de prăjire care să garanteze cele mai mici niveluri de acrilamidă pentru au asemenea produs. Autorităţile sfătuiesc ca prăjirea cartofilor să se facă doar până când aceștia capătă o culoare galben-aurie, iar pâinea ar trebui coaptă astfel încât să aibă cea mai deschidă culoare posibil.