Secolul XX – cel mai cald din ultimii 1400 de ani

114

Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, temperaturile au înregistrat o scădere, după care media temperaturilor a crescut la maximul din ultimii 1400 de ani. Această tendinţă este relevată de o analiză a evoluţiei temperaturii medii pe Terra din ultimele două milenii, publicată în Nature Geoscience.

Analiza a luat în considerare temperaturile de pe fiecare continent, începând de la peste 500 de înregistrări locale, realizate prin analizarea rămăşiţelor unor copaci, a unor molecule fosile de polen, a coralilor şi a calotelor glaciare. Proiectul în cadrul căruia au fost analizate aceste date s-a numit proiectul PAGES (Past Global Changes) şi a fost realizat de 80 de cercetători din 24 de ţări.

Scopul lor a fost întocmirea unui raport pe baza căruia oamenii de ştiinţă să îşi amelioreze prognozele şi să evalueze mai bine şi mai detaliat, la nivelul fiecărei regiuni, impactul potenţial pe care încălzirea globală îl va avea asupra planetei, arată France 24.

Încălzirea cea mai accentuată a avut loc la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a fost atribuită emisiilor de gaze cu efect de seră, de origine umană. „Perioada 1971-2000 a fost probabil mai caldă decât orice altă perioadă de 30 de ani din ultimii 1400 de ani", subliniază autorii studiului.