Cât au mâncat şi cât au băut românii de Crăciun

52

Înainte de Crăciun hipermarketurile se aprovizionează cu băuturi alcoolice şi preparate din carne. După Revelion, sau mai ales după Sfântul Ioan, rafturile sunt goale ca după o aprovizionare pentru sfârşitul lumii.

Vânzările de băuturi alcoolice cresc cu până la 50% în decembrie, faţă de luna noiembrie, românii cumpărând între 30 şi 40 de milioane de litri de vin pentru sărbători. Numărul ar fi şi mai mare dacă anul acesta s-ar fi întors şi mai mulţi români în ţară, scrie Gândul. Băuturile alcoolice tari nu sunt atât de căutate, precum în anii trecuţi, cel mai probabil din lipsă de bani.

De asemenea, luna decembrie a adus o creştere cu 20% a vânzărilor de carne, faţă de restul anului, dar nu mai mult ca anul trecut. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna decembrie 2011 au fost sacrificate peste 1,6 milioane de porcine, cu o greutate totală de aproape 143.000 de tone, de patru ori mai multe decât în orice altă lună din an. Şi acesta este un calcul parţial, deoarece în România, peste 60% dintre porcine sunt în gospodăriile personale.