Cât de periculoase sunt lentilele de contact

2391

Specialiștii avertizează că lentilele de contact pot provoca o serie de probleme de sănătate. Uneori pot conduce chiar la orbire, așa cum a păţit Lian Kao, o tânără de 23 de ani din Taiwan, care a dezvoltat o bacterie periculoasă după ce a purtat vreme îndelungată aceste piese optice.

Timp de șase luni de zile, Kao nu și-a dat jos de la ochi niciodată lentilele de contact, nici măcar la piscină. Acest lucru a favorizat infecţia cu amiba Acanthamoeba, un microorganism care trăiește în apă, sol și aer. Acest parazit poate provoca keratită interstiţială, boală cu care a fost diagnosticată și Kao. Practic, amiba i-a devorat ţesutul globului ocular.

„Un deficit de oxigen poate distruge suprafaţa ţesutului epitelial, cauzând mici răni unde bacteriile pot produce infecţii cu ușurinţă, răspândindu-se către întregul ochi și oferind un mediu propice dezvoltării. Tânăra trebuia să arunce lentilele de contact după o lună; în schimb le-a suprautilizat și și-a deteriorat permanent corneea”, a declarat Wu Jian-liang, directorul Departamentului de oftalmologie de la Spitalul Wan Fang din Taipei, citat de Daily Mail.

Deși infecţia cu Acanthamoeba este rar întâlnită, aceasta apare cel mai des în cazul persoanelor care poartă lentile de contact, scriu experţii de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA. Lipsa igienei în manevrarea și depozitarea acestor piese optice, curăţarea acestora cu produse neadecvate (de exemplu, apă de la robinet), contactul cu apa contaminată prin purtarea lor la duș sau în piscine și traumele anterioare ale corneei pot favoriza contractarea parazitului. Infecţia este semnalată de lăcrimatul excesiv, durerea și înroșirea ochilor, senzaţie de corp străin în ochi, sensibilitate la lumină și tulburări de vedere. Netratată la timp, afecţiunea poate conduce la pierderea permanentă a vederii.

Purtătorii de lentile de contact sunt expuși infecţiilor oculare sau dezvoltării ulceraţiilor la nivelul corneei, însă mai rar orbirii, precizează experţii de la Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA. Afecţiunile avansează rapid și pot fi extrem de periculoase pentru indivizi.

Pe lângă grija pentru igienă, respectarea întocmai a instrucţiunilor de întreţinere și întrebuinţare recomandate de specialiști, purtătorii de lentile de contact trebuie să nu uite să le dea jos înainte de culcare. Cei care obișnuiesc să doarmă purtând lentilele de contact au un risc crescut de dezvoltare a infecţiilor corneei, subliniază specialiștii de la Centrul Oftalmologic Kellogg. De asemenea, purtarea lor vreme îndelungată poate crește intoleranţa la aceste piese optice.

Niciun articol afișat