Sunt alimentele organice mai sănătoase?

1106

În ciuda multiplelor controverse, cea mai amplă analiză comparativă realizată până acum între produsele organice și cele crescute în mod convenţional dă câștig de cauză agriculturii bio în ceea ce privește valoarea nutritivă a alimentelor produse.

„Dezbaterea organic versus nonorganic a răsunat zeci de ani, dar acum dovezile acestui studiu sunt copleșitoare – alimentele organice sunt bogate în antioxidanţi și sărace în metale toxice și pesticide”, a declarat coordonatorul studiului, prof. Carlo Leifert, de la Universitatea Newcastle.

În urma analizei a 343 de studii, experţii au descoperit că alimentele organice sunt mai bogate în antioxidanţi cu până la 60% și mai sărace în cadmiu cu aproximativ 50%, comparativ cu produsele nonorganice. Nivelul de nitriţi, nitraţi și nitrogen a fost, de asemenea, mai scăzut în cazul recoltei organice, cu circa 87%, 30%, respectiv 10%, faţă de hrana crescută convenţional. Nu în ultimul rând, produsele organice sunt mai sărace în pesticide, faţă de alte alimente.

Rezultatele lor le contrazic pe cele obţinute în urma cercetării derulate în 2009 de Agenţia pentru Standardele Alimentelor din Marea Britanie (FSA). Analiza FSA, care a cuprins 46 de studii cu privire la produsele vegetale și animale, nu a descoperit beneficii semnificative în privinţa alimentelor organice.

Prof. Leifert precizează că punctul slab al cercetării FSA este timpul. „Studiile din acest domeniu s-au desfășurat lent și acum avem mai multe date la dispoziţie, faţă de acum cinci ani”, a declarat expertul. Cu toate acestea, el adaugă că „acest studiu ar trebui să fie doar un punct de pornire”, sugerând necesitatea unor cercetări ulterioare.

Și alţi specialiști subliniază punctele forte ale agriculturii organice, cu impact important asupra calităţii produselor și sănătăţii umane. Produsele ecologice conţin mai mulţi antioxidanţi, fibre, magneziu și vitamine, a declarat dr. Lylian LeGoeff, citată de Psychologies. Experţii de la Mayo Clinic precizează că produsele bio sunt crescute cu fertilizatori și composturi de origine naturală. De asemenea, în agricultura bio nu sunt folosite pesticide și nici compuși chimici, iar animalele sunt hranite cu produse organice, fără antibiotice și hormoni de creștere.

Pe de altă parte, există și dovezi știinţifice care arată că produsele organice nu aduc neapărat beneficii în plus consumatorului. Un studiu efectuat de experţii de la Universitatea Stanford arăta că aceste alimente nu au mai multe substanţe nutritive decât cele cultivate în mod convenţional.

 

Foto: stockvault.net