Cât de periculoase sunt obiectele fumătorilor pentru sănătatea ta

301

Chiar şi după ce ţigara a fost stinsă, iar fumul a dispărut, reziduurile provenite din acesta persistă pe suprafeţe şi ar putea constitui un factor de risc important în deteriorarea celulelor umane, arată un studiu american citat de Live Science.

Expunerea la substanţele nocive ale fumului de ţigară prin fumatul „la mâna a treia", se realizează prin mirosul care rămâne impregnat în haine, în păr sau în perdelele, covoarele sau alte obiecte aflate în camerele unde s-a fumat.

Cercetătorii de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley din California au dorit să vadă cât de toxic este reziduul provenit din fumatul la mâna a treia. În urma testelor de laborator, ei au descoperit că nitrozamina specifică tutunului este o substanţă aflată în componenţa fumului de ţigară şi care produce daune în ADN-ul celulelor umane. Aşa cum subliniază cercetătoarea studiului, Lara Gundel, „este primul studiu care arată că fumatul la mâna a treia este mutagen şi provoacă deteriorarea ADN-ului, care este considerat a fi unul din primii paşi spre cancer", citează Live Science.

Mai mult, oamenii de ştiinţă au descoperit că reziduul produs de fumul de ţigară poate interacţiona cu diverşi compuşi din aer, precum ozonul. Acest proces conduce la apariţia de noi toxine.

De asemenea, prin curăţarea suprafeţelor expuse la fumul de ţigară, nu se elimină complet problema. De exemplu, cercetătorii au întâlnit câteva persoane care povesteau că şi-au cumpărat o maşină la mâna a doua, în interiorul căreia nu au simţit miros de fum de ţigară în primă instanţă. Cu toate acestea, după doar câteva zile, în maşină era un miros de parcă cineva ar fi fumat înauntru.

Încă nu se cunoaşte, însă, măsura în care aceste substanţe chimice periculoase rezultate din fumatul la mâna a treia sunt periculoase pentru oameni. Cercetătorii spun că următoarele studii ar trebui să se concentreze asupra efectelor compuşilor din fumul la mâna a treia, inclusiv a nitrozaminelor, prin analizarea probelor de sânge ale subiecţilor umani.