Ceaiul de muşeţel „luptă împotriva cancerului”

405

Ceaiul de muşeţel conţine o substanţă denumită apigenină, care luptă împotriva celulelor canceroase, a arătat un studiu American, citat de Daily Mail.

Apigenina are puterea de a micşora durata de viaţă a celulelor canceroase care provoacă tumori la nivelul sânului, ajutând la stoparea răspândirii lor în corp, dar şi la slăbirea acestora, astfel încât terapia cu medicamente să devină mai eficientă, au arătat cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio.

Această substanţă ajută proteinele să corecteze anormalităţile din ARN (moleculele care poartă informaţia genetică), responsabile de aproximativ 80% din cazurile de apariţie a cancerului.

„În contact cu seturi de proteine specifice, apigenina poate restabili profilul normal din celulele canceroase. Acest lucru ar putea avea o valoare clinică importantă ca şi potenţială strategie de prevenire a cancerului", a declarat profesorul Andrea Doseff de la Universitatea de Stat Ohio.

Studiul a arătat şi că apigenina se leagă de aproximativ 160 de proteine din corp. Acest lucru sugerează că alte elemente nutritive, denumite nutraceutice, care aduc beneficii sănătăţii, ar putea produce, de departe, efecte similare. În schimb, majoritatea medicamentelor folosite se concentrează asupra unei singure molecule.

În cazul legăturii apigeninei cu proteina hnRNPA2, s-a putut observa restaurarea funcţiei mARN la celulele canceroase de la nivelul sânului. Acest lucru ar putea arăta faptul că atunci când ele sunt celule normale, dispar programat sau sunt mai sensibile la tratamentul chimioterapeutic.

Pe lângă efectul benefic de anihilare a celulelor canceroase, apigenina are şi funcţie de anti-inflamator.

O cantitate importantă de apigenină se regăseşte atât în ceaiul de muşeţel, dar şi în ţelină şi pătrunjel. De asemenea, dietele mediteraneene au în componenţa lor multe legume şi fructe cu un conţinut bogat de apigenină.