Studiu: relaţiile sexuale frecvente, asociate cu instalarea târzie a menopauzei

680

Femeile care au raporturi sexuale frecvente la vârsta de 40-50 de ani ajung mai lent la menopauză comparativ cu cele mai puţin active sexual, potrivit unei cercetări publicate în jurnalul știinţific Royal Society Open Science.

Studii anterioare, care au studiat cauzele pentru care femeile căsătorite ajung la menopauză mai târziu decât cele divorţate sau necăsătorite, au sugerat că feromonii masculini ar juca un rol în acest proces.

Pentru a verifica legătura dintre cele două variabile, cercetătoarele Megan Arnot şi Ruth Mace de la University College London au condus un studiu la care au participat aproape 3.000 de femei din SUA, cu vârste cuprinse între 42 și 52 de ani, recrutate în 1996-1997. Niciuna dintre femei nu intrase în menopauză, dar aproape jumătate se aflau în perimenopauză, cu simptome minore care anunţau menopauza. În timpul celor 10 ani în care au fost monitorizate, 45% dintre participantele la studiu au ajuns la menopauză, în medie la 52 de ani.

Studiul nu a găsit nicio dovadă în favoarea ipotezei feromonilor, dar a descoperit că frecvenţa relaţiilor sexuale se asociază cu debutul tardiv al menopauzei. Astfel, femeile care întreţineau relaţii intime cel puţin o dată pe săptămână erau cu 28% mai puţin susceptibile să ajungă la menopauză faţă de cele cu raporturi sexuale lunare, după cum și ultimele aveau cu 19% mai puţine șanse de a ajunge la menopauză comparativ cu cele care întreţineau raporturi sexuale mai rar decât o dată pe lună. Studiul nu a analizat motivele de la baza acestei asocieri, dar autoarele spun că relaţiile sexuale pot semnala organismului faptul că există posibilitatea unei sarcini. În analiza lor, cercetătoarele au izolat alţi factori care ar fi putut fi responsabili de această asociere, precum nivelul de estrogen, vârsta primei menstruaţii, indicele de masă corporală, rasa, educaţia sau obiceiul de a fuma.

Concluziile studiului nostru sugerează că dacă o femeie nu are relaţii sexuale și nu există șanse de a rămâne însărcinată, atunci corpul «alege» să nu investească în ovulaţie inutil. Poate exista un compromis energetic biologic între investirea energiei în ovulaţie și investiţia în altă parte, cum ar fi menţinerea activă prin îngrijirea nepoţilor”, a explicat Megan Arnot. Cercetătoarele au precizat că organismul femeii este mai susceptibil la boli în timpul ovulaţiei, pentru că sistemul imunitar este afectat în această perioadă, iar lipsa de activitate sexuală transmite corpului să cheltuie energia în altă parte.

Studiul nu a demonstrat însă că relaţiile sexuale frecvente ar putea întârzia menopauza sau că ar putea diminua șansele menopauzei precoce; în loc de a testa o relaţie cauză-efect, cercetarea a arătat doar că există o corelaţie puternică între frecvenţa relaţiilor sexuale și vârsta la care debutează menopauza.

Arnot a explicat că, în cazul femeilor care ar dori să întârzie apariţia simptomelor menopauzei, o viaţă sexuală activă nu poate dăuna, dar studiul nu a examinat această problemă.

Mecanismul relaţiei dintre sex și menopauză este o cale promiţătoare pentru cercetările viitoare și ar putea deschide ușa intervenţiilor comportamentale”, a declarat Arnot.