Australienii renunţă la băutură, apa este la modă

152

Conform BBC, Australia este cunoscută pentru faptul că rareori bărbaţii şi femeile sunt văzuţi fără un pahar de bere în mână. În ultimul timp însă, în unele cercuri berea nu mai este la modă, ci apa sau limonada.

Mark Hobart este un australian tipic de 30 de ani. El şi soţia sa au un obicei ca după serviciu să se relaxeze cu câteva beri şi în weekend chiar mai mult. Deşi nu poate fi considerat alcoolic, de la vârsta de 13 ani când împărţea o bere cu prietenii, alcoolul este un factor prezent aproape zilnic în viaţa sa.

Cu toatea astea, în ultima lună abia s-a atins de alcool. Deşi nu a renunţat complet, şi-a dat seama că mai tot timpul era cu ceva alcool în mână şi la vârsta sa obiceiul nu poate fi prea sănătos. De aceea se abţine şi bea în schimb limonadă.

Hobart face parte dintr-un număr tot mai mare de australieni care încep să respingă noţiunea că abstinenţa de la acool este un defect de personalitate.

„Cred că se petrece o adevărată schimbare a culturii. Oamenii par să devină mai conştienţi de lucrurile din viaţa lor la care ar putea să renunţe. Şi mai conştienţi de sănătatea lor," a declarat Chris Raine, 26 de ani, liderul unei mişcări de abstinenţă.

Renunţarea la băutură pentru o anumită perioadă a devenit atât de populară în Australia, încât au apărut numeroase organizaţii caritabile care susţin oamenii în acest efort, unii pentru mai mult timp, alţii pentru mai puţin.