Cinnamon Challenge – o provocare periculoasă, răspândită pe internet

157

„Provocarea Scorţişoarei" este o glumă extrem de periculoasă care circulă pe internet, prin intermediul platformei YouTube. Medicii avertizează că această farsă a condus la tot mai multe cazuri de spitalizări şi apeluri la centrele de toxicologie din Statele Unite, informează Huffington Post.

Nu mai puţin de 30 de adolescenţi din întreaga ţară au ajuns anul acesta în atenţia medicilor cu probleme cauzate de onorarea acestei provocări, arată un raport publicat luni în Pediatrics. Numărul de cazuri înregistrate în ultimii ani a crescut de la 55 în 2011, până la 222 de astfel de situaţii apărute anul trecut, arată Asociaţia Americană pentru Centrele Toxicologice.

Mecanismul farsei Cinnamon Challenge constă în ingerarea unei linguri cu scorţişoară într-un interval de maxim 60 de secunde, fără a bea apă. Din cauza faptului că acest aliment este caustic, el poate provoca atât înecul sau iritaţii ale gâtului, dar şi probleme respiratorii şi chiar colapsul funcţiilor plămânilor, arată raportul. Riscurile cresc cu atât mai mult în cazul persoanelor cu probleme de astm sau ale sistemului respirator, subliniază un mesaj postat pe site-ul Asociaţiei Americane pentru Centre Toxicologice.

Medicul pediatru Stephen Pont, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, trage un semnal de alarmă în ceea ce îi priveşte pe medici şi părinţi de a spori atenţia la astfel de farse şi provocări dăunătoare care circulă online. De asemenea, el încurajează supravegherea în permanenţă a activitatăţii pe internet a copiilor pentru a-i feri de expunerea la situaţii care să le pericliteze viaţa.

Dejah Reed, o tânără de numai 16 ani, a încercat deja de patru ori această „Provocare a Scorţişoarei". Ultima dată, ea a încercat provocarea în luna februarie, alături de o prietenă care voia să experimenteze această farsă împreună cu cineva. În urma experimentului, Dejah a inhalat praful care i-a ajuns în plămâni. Tatăl ei a fost cel care a găsit-o acasă, după ce căpătase o tentă a pielii de culoare albăstruie. După patru zile de spitalizare, ea s-a întors acasă, dar este nevoită să folosească deseori un inhalator în momentele în care are probleme de respiraţie cauzate de efort sau sport. Pentru a-i împiedica pe alţii să facă aceeaşi greşeală ca ea, Dejah a înfiinţat o pagină web pentru a evidenţia cât de periculoasă este această provocare.