Coca-Cola îmbuteliată în China conţine clor

27

Una dintre cele 40 de fabrici din China, unde se îmbuteliază Coca-Cola, a fost închisă temporar, în urma unor informaţii potrivit cărora în băutură există clor, potrivit autorităţilor locale, relatează AFP.

Biroul de inspecţie a calităţii produselor din provincia Shanxi a ordonat deschiderea unei anchete. Reprezentanţii Coca-Cola neagă informaţiile, un purtător de cuvânt declarând că închiderea fabricii a fost hotărâtă nu din cauza nivelului de clor din apă, ci din cauza altor probleme ridicate de inspecţie.

Potrivit agenţiei China Nouă, mici cantităţi de clor au fost găsite în apa utilizată pentru fabricarea băuturii, în februarie, în cursul unor lucrări de mentenanţă efectuate în uzină. Clorul serveşte la distrugerea bacteriilor în procesul tratării apei potabile, însă o concentraţie prea ridicată poate fi periculoasă pentru sănătate.

Un denunţător anonim a alertat presa locală cu privire la contaminarea a nouă loturi de produse. O „inspecţie a instalaţiei, un test al produselor, un examen al probelor şi interviuri cu personalul, dar şi alte metode au confirmat veridicitatea informaţiilor de presă”, potrivit acestei administraţii.

Cu toate astea, reprezentanţii Coca-Cola susţin că „nivelurile de clor pentru apa potabilă erau mult inferioare normelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Statelor Unite, Uniunii Europene sau ale Chinei”.

Scandalurile alimentare sunt foarte frecvente în China, unde opinia publică este tot mai sensibilă faţă de această problemă.

În România, Coca-Cola HBC Romania îşi desfăşoară activitatea în fabricile din Ploieşti şi Timişoara încă din anul 1995. Fabrica de la Timişoara are mai multe linii de îmbuteliere pentru băuturile carbonatate şi necarbonatate şi o linie de îmbuteliere aseptică pentru ceaiurile Nestea. La fabrica Poiana Negri sunt îmbuteliate apele minerale naturale Dorna, Dorna Izvorul Alb şi Poiana Negri.