Consumul constant de sucuri carbogazoase e nociv pentru creier

169

Efectele consumului pe termen lung de băuturi dulci carbogazoase asupra creierului sunt similare cu cele produse de Alzheimer, susţin cercetătorii australieni, citaţi de Daily Mail.

În urma experimentelor efectuate pe șoareci de laborator, experţii de la Universitatea Macquarie din Sidney au observat că sucurile consumate constant pot produce schimbări de comportament și afectează sute de proteine din creier.

În cadrul experimentului, cobaii au fost împărţiţi în două grupuri: o parte a consumat apă, iar cealaltă apă îndulcită cu o cantitate de sucroză echivalentă cu cea a concentraţiei de zahăr din sucuri. În urma consumului de lichid, aceștia din urmă au devenit hiperactivi. Totodată, rezultatele analizei ţesutului recoltat din creierul animalelor din acest grup a arătat modificări la nivelul a 300 de tipuri de proteine.

„Cercetarea noastră sugerează că înlocuirea apei cu un consum pe termen lung de băuturi înducite cu zahăr poate conduce la schimbări de lungă durată a comportamentului și la o schimbare imensă în chimia creierului", a declarat una dintre autoarele studiului, Jane Franklin, citează Daily Mail. Experta încurajează un consum moderat de sucuri dulci. Totodată, ea subliniează că apa este cea mai indicată pentru potolirea setei.

Studii anterioare au arătat și alte consecinţe grave ale consumului constant de băuturi carbogazoase dulci. Efectele se răsfrâng asupra întregii sănătăţi a consumatorului, favorizând, printre altele, apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a diabetului, a obezităţii sau a problemelor renale.