Dependenţele unui copil de 5 ani din Indonezia

425

La vârsta de 2 ani, Aldi Rizal a șocat mass-media internaţională după ce a fost fotografiat fumând ţigări pe bandă. Cu ajutor a reușit să se lase de fumat, dar acum, la 5 ani, și-a găsit o nouă dependenţă.

Aldi are acum 5 ani și o greutate de 25 de kilograme. La această vârstă este normal ca un copil să aibă între 14,8 kg și 23,5 kg, în funcţie de înălţimea pe care o are. Aldi are peste greutatea recomandată fiindcă de când s-a lăsat de ţigări este dependent de mâncare.

După scandalul care s-a iscat în presa internaţională acum doi ani, guvernul indonezian a lansat o campanie care să rezolve problema fumatului la copii și a organizat un tratament de reabilitare pentru Aldi. Pentru două săptămâni, băiatul a stat în capitală, într-un centru pentru copii, unde prin joacă a învăţat ce înseamnă să fii copil.

În timpul tratamentului, mai mulţi psihiatri au încurajat-o pe mama sa să îl ţină ocupat cu jucării și să îl ferească de ispita fumatului. Unul dintre el, dr. Kak Seto vede familia la intervale regulate pentru a se asigura că Aldi nu se apucă iar de fumat. După spusele mamei lui, Aldi încă primește ţigări de la străini, dar le refuză. „Îl iubesc pe Kak Seto. Ar fi trist dacă aș începe să fumez și m-aș îmbolnăvi", spune Aldi, conform Daily Mail.

Acum însă Aldi cere de mâncare la fel ca atunci când cerea ţigări de 40 de ori pe zi. Părinţii săi au decis să îl ducă la un nutriţionist care le dă sfaturi despre cum să îl treacă la o dietă sănătoasă pentru a putea slăbi. Lucrurile însă nu sunt atât de simple. Dr. William Nawawi, pediatru, explică pentru Daily Mail care sunt urmările fumatului la o vârstă atât de fragedă: „Nicotina poate crește nivelul endocrinelor în corp. Asta poate cauza rezistenţă la insulină. Sângele nu va mai putea scoate glucoza din alimente, iar Aldi se va îngrășa din ce în ce mai mult."