Consumul de fructe și legume proaspete a scăzut din cauza recesiunii

25

Cercetătorii britanici au observat că micșorarea bugetelor alocate hranei, pe fondul recesiunii, determină familiile tinere să consume mai multe alimente procesate nesănătoase, în detrimentul fructelor și legumelor proaspete, scrie BBC.

Raportul Food Expenditure and Nutritional Quality over the Great Recession, întocmit de Institutul pentru Studii Fiscale, a analizat efectul recesiunii asupra cheltuielilor pe un eșantion de peste 15.000 de gospodării britanice, în perioada 2005-2012.

Rezultatele au arătat că cele mai importante scăderi în ceea ce privește calitatea nutriţională a alimentelor s-au înregistrat în rândul pensionarilor și familiilor cu unul și doi părinţi care aveau copii mici. În cazul acestor categorii, preferinţele de cumpărare au arătat că persoanele pensionate aveau tendinţa de a cheltui mai mulţi bani pe alimente bogate în grăsimi, în timp ce familiile achiziţionau mai multe produse alimentare bogate în zahăr, arată raportul. De asemenea, din cauza creșterii preţurilor la alimente, bugetul alocat hranei s-a micșorat cu 8,5 procente.

Linda Cregan, director executiv al organizaţiei britanice Children's Food Trust, subliniază importanţa dietei copiilor pentru sănătatea lor și arătându-și preocuparea în privinţa rezultatelor raportului. „Anumite tendinţe observate în acest raport sunt foarte îngrijorătoare – avem nevoie să vedem că alimentele pe care le consumă copiii conţin mai puţine grăsimi saturate, sare și zahăr, nu mai multe", citază BBC.

În România, circa 75% dintre bucureștenii chestionaţi sunt de părere că urmarea unei diete sănătoase este considerată costisitoare, arată un studiu efectuat de Unilever Food Solutions, citat de Capital. Totodată, alimentele sănătoase sunt considerate ca fiind mai puţin gustoase, dar și nesăţioase de mai bine de jumătate dintre respondenţi. Mai mult, potrivit unul grafic realizat de Agenţia Europeană de Mediu, un român consuma, în medie, aproape 3.500 de calorii pe zi, în 2008.