Cuba scrie istorie în domeniul sănătăţii publice, devenind prima ţară care a reușit să stopeze transmiterea HIV și sifilis de la mamă la făt, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Aceasta este una dintre cele mai mari realizări în materie de sănătate publică; (…) o victorie majoră în lunga noastră luptă împotriva HIV şi a bolilor cu transmitere sexuală (BTS), precum şi un pas important spre a avea o generaţie care nu suferă de SIDA. Arată faptul că este posibil să punem punct epidemiei de SIDA”, subliniază Margaret Chan, directoarea OMS.

„Totul a fost posibil datorită sistemului nostru social şi voinţei politice de la cel mai înalt nivel. Acestea au permis unei ţări cu puţine resurse să înregistreze asemenea realizări“, declară şi Roberto Morales Ojeda, ministrul cubanez al Sănătăţii, amintind că sistemul de sănătate cubanez este gratuit, accesibil, regionalizat şi integral, scrie Agerpres.

Strategia Cubei se bazează pe pași simpli: testarea corectă a părinţilor care așteaptă un copil, acordarea de sprijin pentru femeile infectate cu HIV sau sifilis, cărora li se oferă posibilitatea să își protejeze copilul prin nașterea prin cezariană și hrănirea cu biberonul. Aceste măsuri au fost adoptate ca parte a sistemului cubanez de sănătate, o parte normală a asistenţei medicale oferite tuturor femeilor însărcinate, notează România Liberă.

HIV şi BTS sunt transmise într-un număr mic de cazuri, anume mai puţin de 50 din 100.000, în ciuda certificării, deoarece tratamentul atiretroviral de prevenţie nu este încă 100% eficient. ONU spune totuşi că transmiterea acestor boli de la mamă la făt s-a redus atât de mult, încât nu mai constituie o problemă de sănătate publică.

Agenţia UNAids susţine că există şanse ca, până în 2030, epidemia de SIDA să fie stopată. La nivel global, aproximativ 35 de milioane de persoane sunt purtătoare a virusului HIV, informează The Guardian.