Andrei Ioniţă are doar 21 de ani, însă a reușit ceva ce nu a mai reușit niciun român, și anume să câștige unul dintre cele mai importante concursuri internaţionale de muzică, Competiţia Internaţională Ceaikovski. Andrei a luat premiul întâi la categoria violoncel, în valoare de 30.000 de dolari.

Competiţia, iniţiată în anul 1958, se adresează muzicienilor sub 30 de ani și se organizează o dată la 4 ani la Moscova, sub atenţia directorului Valery Gergiev, care este dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Londra. Concursul Ceaikovski este una dintre cele mai solicitante competiţii de muzică clasică din lume, beneficiind de atenţie maximă din partea presei. După două runde de selecţii preliminare, în care au fost ascultaţi 25 de instrumentiști la vioară și violoncel, Andrei a rămas printre cei 6 finaliști, care au trebuit să mai susţină două runde. Abia după aceste două runde urmează cea finală, în care concurenţii trebuie să cânte Ceaikovski și un concert la alegere.

Andrei a interpretat, în finală, lucrări de Ceaikovski şi Dmitri Şostakovici, pe un violoncel Giovanni Battista Rogeri din anul 1671, oferit de către fundaţia Deutsche Stiftung Mnusikleben, din Hamburg. Secţiunea pian şi concursul vocal au fost câştigate de reprezentanţii Rusiei şi Mongoliei, iar la vioară primul premiu nu a fost acordat. „Astăzi se pare că se cere mai degrabă un solist de tip super-erou, cineva care să poată cânta tehnic perfect și în același timp cu profunzimea unui bătrân filosof”, scria unul dintre membrii juriului, violoncelistul Lynn Harrell, citează Hotnews. Stilul lui Andrei poate fi descris prin această remarcă, lucru care explică și succesul pe care îl înregistrează la o vârstă atât de fragedă.

Andrei studiază pianul de la vârsta de 5 ani și violoncelul, de la 9 ani. „De mic copil, am crescut alături de imnurile creștine care mi-au deschis apetitul pentru ceea ce urma să studiez mai departe”, a declarat tânărul muzician, care face parte din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Studiile le-a făcut la Școala de Muzică și Arte Plastice Nr. 1 „Iosif Sava” din București, secţia violoncel, și la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din București. Momentan este student la Universitatea de Arte din Berlin (UdK), la clasa profesorului Jens Peter Maintz.

La vârsta sa, Andrei se poate mândri cu o bogată activitate artistică în ţară și în străinătate. A câștigat numeroase premii prestigioase, printre care și Concursul „Aram Hachaturian”, în 2013, moment după care a fost invitat de către maestrul Pavel Kogan să cânte la Moscova cu Orchestra Simfonică de Stat din Moscova. Înainte de acesta, mai fusese invitat să concerteze la Paris – Petit Palais și Dome des Invalides; precum și în Tunisia – Tunis (Cite des Sciences); în Germania – Berlin (Deutsche Oper), Kronberg și Rutesheim; sau în Italia – Roma și Arezzo. În final, Andrei rămâne cu concluzia că „lui Dumnezeu I se cuvin mulţumirile, fiindcă El mi-a însoţit pașii până acum și S-a îngrijit să îmi ofere totul la momentul potrivit… minunat!”

Foto: Facebook