Cum trăiește o păpusă Barbie umană. Urmările dietei cu aer și lumină

1509

Pot oamenii să reziste fără mâncare și apă, ci doar cu aer și lumină? Un cult periculos pornește de la premisa că „da”, iar învăţăturile acestuia au fost îmbrăţișate recent de un model ucrainean cunoscut pentru imaginea sa similară păpușilor Barbie, dar și pentru stilul de viaţă excentric.

„În ultimele săptămâni nu mi-a fost foame deloc; sper că e etapa finală înainte de a putea subzista numai cu aer și lumină”, a mărturisit modelul ucrainean Valeria Lukyanova, pentru Interational Business Time. Lukyanovavia susţine că se află în procesul de convertire la breatharianism, un cult care susţine că oamenii nu au nevoie de alimente sau apă pentru a supravieţui.

Potrivit estimărilor, talia ei măsoară doar 50 de centimetri. The Independent scrie că „talia ei subţire ar putea fi, de asemenea, rezultatul faptului că nu a mai mâncat de săptămâni”, nu doar rodul manipulării fotografiilor prin programe specializate sau operaţii estetice.

Lukyanovavia a fost supranumită „păpușa Barbie umană”, în urma unor operaţii estetice prin care și-a transformat înfăţișarea într-una asemănătoare popularei jucării pentru fetiţe. La acel moment, ea afirma că își dorește să ajungă „femeia perfectă de pe internet”, scrie NY Daily News. De-a lungul timpului, tânăra de numai 23 de ani a făcut o serie de afirmaţii considerate excentrice, precum faptul că vine de pe altă planetă, că poate vorbi cu fiinţe extraterestre sau că poate călători în timp.

Putem exista fără apă și hrană?

Potrivit Oxford Dictionaries, un breatharian este „o persoană care crede că, prin meditaţie, este posibil să ajungi la un nivel de conștiinţă prin care poţi obţine toate mijloacele de subzistenţă din aer și lumină” sau „prana“.

„Cel mai periculos lucru legat de breatharianism este că acești oameni se bazează pe energie și pe anumite puteri spirituale pentru subzistenţa proprie, iar acest lucru trece dincolo de ceea ce credem noi în știinţa vestică”, afirma Leann Wintraub, expertă în nutriţie, citată de HuffPost.

Organismul nostru nu este însă construit pentru a urma o astfel de dietă. Specialiștii susţin că oamenii pot supravieţui chiar și opt săptămâni fără să mănânce, cu condiţia să poată bea apă, scrie How Stuff Works. Pentru a supravieţui înfometării un timp îndelungat, starea fizică, cantitatea de grăsime din corp, metabolismul și chiar clima joacă un rol esenţial. Însă repercursiunile privării de hrană mai mult de două zile sunt vizibile prin slăbiciune fizică, stări de confuzie, de iritare, slăbirea sistemului imunitar sau luarea de decizii greșite. Atunci când perioada de înfometare se prelungește mult timp, organele încep să cedeze pe rând, inima începe să bată în mod neregulat, apar spasme musculare, iar individul poate experimenta halucinaţii și convulsii.

În ceea ce privește privarea de apă, How Stuff Works scrie că un individ poate supravieţui între 3 și 5 zile, dacă temperatura este potrivită (nu prea cald, nu foarte rece), dacă nu depune vreun efort și dacă are o condiţie fizică bună. Atunci când organismul este deshidratat la un nivel moderat, o persoană poate resimţi senzaţia de gură uscată, uscare a ochilor, urinare rară și sporirea bătăilor inimii. Când însă este privat de apă foarte mult timp, el va intra într-o stare de letargie și iritabilitate. Totodată, stările de vomă și diaree vor fi accentuate. Mai departe, în cel mai sever stadiu al deshidratării, individul va intra în stare de șoc, tensiunea arterială va scădea, lucru care va determina răcirea corpului, iar pielea va căpăta o culoare albastră spre gri.

Mărturii ale unor foști adepţi ai cultului breatharian

Michelle Pfeiffer a mărturisit pentru The Telegraph că a fost adeptă a cultului, înainte de a deveni o actriţă de succes la Hollywood. Acest lucru s-a întâmplat după ce a cunoscut un cuplu care credea în breatharianism și pe care îi descrie ca fiind persoane „foarte manipulatoare” care au determinat-o să urmeze o dietă pe care „nimeni nu o poate urma”. „Erau foarte manipulatori. Nu locuiam cu ei, dar eram mereu la ei și îmi spuneau că ar trebui să îi vizitez mai des. (…) Credeau că, în cea mai înaltă stare a lor, oamenii erau breathariani.” Fostul ei soţ, actorul Peter Horton, a fost cel care a „salvat-o”.

O altă femeie, de 65 de ani, pe nume Naveena Shine, a urmat „dieta” pe bază de aer și lumină timp de cinci săptămâni, scrie NY Daily News. „Plantele trăiesc cu lumină, noi mâncăm plante. Nu ne accesăm capacitatea noastră inerentă de a trăi cu lumină? (…) După ce am auzit că această posibilitate ar putea fi adevărată, am auzit o «chemare» din interior, de la Univers, pentru a afla dacă este așa”, scria Shine pe profilul său de Facebook. Într-un articol publicat pe blogul Livingonlight.com, ea scria: „Poţi să îţi imaginezi, dacă nu ar trebui să mâncăm, cât de liberă ar fi viaţa noastră?”. Însă, în urma dietei breathariane, ea a simţit consecinţele negative ale privării de hrană: de la îngheţarea mâinilor până la slăbiciune, vărsături și ameţeli.

Pe de altă parte, există persoane care au urmat această dietă și care nu susţin că se confruntă cu probleme. Unul dintre ei este Kirby de Lanerolle, un bărbat originar din Sri Lanka. „Există surse de energie acolo, care sunt mai mari decât caloriile din alimente pe care le bagi în corpul tău. Caloriile provin din fotoni, lumină, vibraţii și vânt. Orice te poate hrăni, dacă centrii tăi enegetici sunt deschiși”, mărturisea de Lanerolle, în emisiunea Taboo USA. El susţine că în cele 10 luni anterioare interviului, nu a mâncat decât de șapte ori, având grijă să consume circa 500 de calorii de fiecare dată. Însă, totodată, el a mărturisit că devine obosit după ce mănâncă.

Un alt bărbat pretinde că nu a mai consumat mâncare și apă de 70 de ani. El susţine că este hrănit supranatural de o zeiţă care îi toarnă un elixir printr-o deschizătură din cerul gurii. Cazul său a atras atenţia Organizaţiei de Dezvoltare și Cercetare a Ministerului Apărării din India.

Efectele dezastruoase ale „dietei” pe bază de aer și apă

Dieta breathariană a fost fatală pentru unii adepţi care au aspirat la un trai bazat doar pe lumină și aer. O femeie din Elveţia, de 50 de ani, a murit după ce a încercat să urmeze această dietă, scrie Daily Mail. Pentru alte două persoane, originare din Australia, aderarea la breatharianism le-a fost fatală, după ce au încercat să supravieţuiască fără hrană și apă timp de 21 de zile.

Timo Degen este un alt caz în care dieta breathariană s-a dovedit fatală. Degen a intrat în comă după urmarea acestui regim. Deși a reușit să se trezească într-un final, a murit la scurt timp după ieșirea din comă, scrie How Stuff Works. O altă victimă, Lani Morris, a murit din cauza unui atac cerebral sever și a altor probleme de sănătate. Ea a lăsat în urma ei un jurnal al „călătoriei” sale în cultul breatharian în care mărturisea că visa mâncare și că începuse să se simtă rău din punct de vedere fizic: începuse să expectoreze un lichid negru și lipicios și să nu își mai poată folosi picioarele. Starea de sănătate a lui Morris era degradată la sfârşitul vieţii sale. Rinichii săi începuseră să cedeze, suferea de deshidratare, prezenta simptome ale pneumonei.

Foto: PopStop TV / captură YouTube