De ce să renunţi la sucurile acidulate dietetice

109

Băuturile acidulate dietetice nu sunt o alegere bună atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus. De asemenea, aceste sucuri au și alte efecte nocive asupra întregului tău organism.

Două studii efectuate de cercetătorii de la Școala de Medicină a Centrului de Știinţe pentru sănătate San Antonio din cadrul Universităţii din Texas, citate de CBS News, au arătat că până și băuturile acidulate dietetice îngrașă. Într-unul dintre acestea, cercetătorii au urmărit, timp de 10 ani, efectele produse de acest tip de sucuri în cazul a peste 400 de adulţi cu vârste între 65 și 74 de ani. Rezultatele au arătat că talia celor care consumau băuturi acidulate dietetice s-a mărit cu 70% în raport cu non-consumatorii. Cel de-al doilea studiu a fost efectuat pe șoareci de laborator. O parte dintre aceștia au fost hrăniţi cu alimente bogate în aspartam (un îndulcitor frecvent întâlnit în compoziţia băuturilor dietetice), iar o parte cu hrană normală. Cei care au consumat alimente cu aspartam au înregistrat un nivel mult mai mare al glicemiei, faţă de restul șoarecilor.

De asemenea, aspartamul ar putea crește riscul dezvoltării cancerului, atunci când expunerea la îndulcitor începe încă din viaţa prenatală, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Centrul pentru Cercetare a Cancerului Cesare Maltoni. Tot aspartamul ar putea provoca și dureri de cap în cazul anumitor oameni, subliniază un studiu publicat în Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Băuturile acidulate dietetice pot crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, arată un studiu american efectuat pe un eșantion de peste 2.500 de adulţi de peste 40 de ani din Manhattan, informează New York Times. Concluziile cercetării arată că există o legătură între consumul zilnic de băuturi acidulate dietetice și riscul experimentării unui infarct, al unui atac cerebral sau chiar al decesului.

Un alt risc la care se expun băutorii de sucuri acidulate dulci este îmbolnăvirea de diabet. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit că aceste băuturi pot crește cu până la 36% pericolul dezvoltării sindromului metabolic și a diabetului de tip 2, informează publicaţia Health.

Nu în ultimul rând, băuturile acidulate dietetice pot dăuna structurii osoase a corpului. Un studiu efectuat de experţii de la Tufts University au descoperit că aceste sucuri pot contribui la creșterea riscului de dezvoltare a osteoporozei în cazul femeilor peste 60 de ani.