Dependenţii de droguri au de ales: dezintoxicare sau închisoare

336

FSKN, o organizaţie anti-drog din Rusia, lucrează la un proiect de lege care să dea posibilitatea dependenţilor de droguri prinşi de autorităţi să aleagă mijlocul prin care să îşi ispăşească pedeapsa: închisoare sau internarea într-o clinică de dezintoxicare.

Pedeapsa cu închisoarea a consumatorilor de droguri este o condamnare uzuală în Rusia, dar şi în Europa şi Statele Unite ale Americii. Reprezentanţii organizaţiei, citaţi de site-ul Russia Today, au declarat însă că atunci când au de ales între închisoare şi dezintoxicare, 100% dintre cei întrebaţi au ales tratamentul.

În prezent, FSKN lucrează la un proiect de lege care să permită acest lucru în Rusia, unde numărul consumatorilor de droguri a crescut uşor în ultimii zeci ani. În prezent, se estimează că există 8,5 milioane de consumatori de droguri, adică aproximativ 5,9% din populaţia ţării.

Dacă opinia publică susţine propunerea şi dacă aceasta va trece de organismele de reglementare, circa 200.000 de consumatori de droguri vor fi trimişi la tratament în fiecare an. Acum, doar 20.000 sunt internaţi în clinici de dezintoxicare, potrivit Interfax.