Fentanilul a devenit cel mai letal drog din SUA

296

Fentanilul a devenit principalul drog implicat în decesele prin supradoză din SUA în 2016, detronând heroina, potrivit unui raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

În 2011, oxicodona a fost drogul care a provocat cele mai multe decese prin supradoză, fiind înlocuit de heroină, între 2012 și 2015, și de fentanil, în 2016.

Cercetătorii au constatat că cele mai multe supradoze implicau mai mult decât o singură substanţă – în 2016, în 2 decese din 5 legate de supradozaj, era prezent și fentanilul, iar o treime din supradozele cu fentanil implicau și heroina.

Medicamentele sintetice au înlocuit heroina pe multe dintre pieţele de desfacere a drogurilor din Statele Unite. Fentanilul, care a urcat rapid în lista drogurilor folosite de consumatori, este un analgezic opioid care a fost sintetizat în anii ’50 în Belgia, fiind introdus un deceniu mai târziu în practica medicală ca anestezic intravenos. Comerţul ilicit a apărut la mijlocul anilor ’70, peste 12 analogi ai fentanilului fiind fabricaţi în SUA.

Fentanilul are o potenţă analgezică de aproximativ 80 de ori mai mare decât morfina și are o acţiune mai energică decât heroina, putând induce rapid stopul respirator.

În Statele Unite, numărul deceselor asociate cu fentanilul și droguri similare a crescut din 2013 de la 3.000 la peste 28.000.

În 2017, s-au înregistrat 72.000 de decese cauzate de supradoze – mai multe decât au reușit să provoace accidentele de mașină, infecţia HIV sau violenţele cu arme. În același an, președintele Trump declara criza de opiacee o urgenţă naţională pentru sănătatea publică.

Înmulţirea deceselor cauzate de supradoze a fost suficient de mare pentru a reduce speranţa de viaţă a americanilor, fapt fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, speranţa de viaţă la naștere a scăzut în ultimii 3 ani cu aproximativ 4 luni, consumul de droguri fiind principala cauză a decesului la adulţii sub 55 de ani.

Un sondaj guvernamental efectuat telefonic a arătat că 2,1 milioane de americani consumaseră opiacee în 2016. Dan Ciccarone, profesor de medicina familiei și comunităţii la Universitatea din California, a afirmat că numărul real ar putea fi aproape dublu, deoarece nu toţi consumatorii au telefon, iar stigmatizarea asociată consumului de droguri poate afecta sinceritatea răspunsului.

Un nou model de consum

Cauza majoră a creșterii numărului utilizatorilor de opiacee o reprezintă schimbarea ofertei de droguri, susţine Brandon Marshall, profesor de epidemiologie la Școala de Medicină a Universităţii Brown.

Substanţele opiacee, precum fentanilul și derivaţii săi, sunt amestecate pe piaţa neagră în heroină, cocaină, metamfetamină și în benzodiazepine. Adesea utilizatorii nu știu de aceste combinaţii, iar organismul lor nu este obișnuit să reziste la aceste amestecuri. În plus, drogurile sintetice amestecate în heroină se schimbă frecvent, crescând riscurile pentru utilizatori.

În ultimii ani, dealerii de droguri au vândut mai mult fentanil în heroină, deoarece fentanilul este mai ieftin și are efecte mai puternice. Atunci când cumpărătorul nu știe ce a cumăpart, riscul supradozajului crește.

Tocmai pentru că este un opioid puternic și concentrat, se întâmplă frecvent ca o persoană să nu poată aprecia corect doza injectată, chiar dacă știe că e vorba de fentanil, spune psihiatrul Michael Farell, care subliniază că unii consumatori combină ei înșiși mai multe droguri, riscul de deces fiind unul major în acest caz.

A aprecia doza „potrivită” de fentanil este foarte greu, punctează și medicul David Juurlink, care studiază epidemia de opiacee la Universitatea din Toronto. Fentanilul poate fi de 40-100 de ori mai puternic decât morfina și de câteva ori mai puternic decât heroina, așa că nu poate fi vorba de cifre fixe, ci mai degrabă de estimări, spune Juurlink. În plus, oamenii metabolizează diferit aceste medicamente, ceea ce face ca puterea acestora să varieze.

Kent Harshbarger, un medic legist din comitatul Montgomery, statul Maryland, afirmă că fentanilul rămâne cel mai letal drog în zonă, datele legate de decesele prin supradoze menţinându-se la nivelul celor naţionale. Departamentele și organizaţiile locale încearcă să oprească livrarea fentanilului, depistând locurile de provenienţă, dar și să avertizeze oamenii cu privire la efectele sale.

Harshbarger spune că drogurile de acest fel sunt produse în laboratoare ale cartelurilor de droguri și că adesea sunt aduse din China.

„Oamenii trebuie să realizeze că ceea ce cumpără de pe stradă poate fi letal. Nu aveţi nicio idee despre ce introduceţi în corpul vostru”, avertizează medicul.