Somnul insuficient îi îmbolnăvește pe adolescenţi

130

Adolescenţii care nu dorm suficiente ore pe noapte sunt mult mai expuși riscului de îmbolnăvire, în raport cu cei care nu sunt privaţi de somn, susţin cercetătorii americani, citaţi de Daily RX.

La studiul efectuat de oamenii de știinţă de la Laboratorul de Cercetare a Somnului al Spitalului E. P. Bradley din Providence au participat 56 de adolescenţi, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, care proveneau din cinci licee din Rhode Island. Aceștia au fost rugaţi să poarte timp de trei luni un dispozitiv denumit actigraf, care analizează mișcările, oferind informaţii despre intervalul de somn al voluntarilor. În urma analizei datelor din respectivele luni, cercetătorii i-au împărţit pe adolescenţi în mai multe grupe, în funcţie de cât de mult sau de puţin au dormit noaptea.

În următoarea lună, participanţii au fost rugaţi să răspundă săptămânal unor întrebări legate de sănătatea lor și despre activităţile sau zilele de școală la care au fost absenţi pentru că au fost bolnavi (răceală, gripă, amigdalită streptococică, probleme ale stomacului și alte boli infecţioase).

Rezultatele au arătat că adolescenţii care au dormit mai mult în timpul nopţii aveau mai puţine șanse de a suferi de vreo afecţiune. Totodată, băieţii au fost cei care au înregistrat cele mai multe beneficii pentru imunitate datorită somnului. În plus, după o analiză mult mai aprofundată, pe un eșantion mai mic de participanţi, cercetătorii au observat că bolile cu care s-au confruntat adolescenţii au apărut în următoarele zile de după un interval de timp în care aceștia au dormit puţin.

Printre factorii care influenţează durata somnului se numără activităţile cu prietenii, cât de încărcat era programul lor și cât de mult preferau să efectueze activităţi seara.

Și alte studii efectuate anterior au arătat rolul pe care somnul îl joacă în protejarea sistemului imunitar și inflamatoriu, subliniază dr. William Kohler, directorul medical al Institutului pentru Somn Florida, care nu a participat la studiu. El atrage atenţia asupra faptului că durata și calitatea necorespunzătoare a somnului poate crea probleme serioase de ordin medical.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Sleep Research.