Organele vitale pe care le distrugi când fumezi

3113

Cel mai adesea, fumatul este asociat cu deteriorarea plămânilor, însă fumul de ţigară are consecinţe care, deși nu se văd cu ochiul liber, afectează sever aproape toate organele din corp.

O cantitate mică de tutun este suficientă pentru a avea repercusiuni distructive asupra sistemului respirator, într-un timp extrem de scurt. În urma unui experiment, prof. Ryan Au, de la Chai Hospital Tung Chi Ying Memorial School, a observat că fumatul a numai două pachete de ţigări a condus la decolorarea plămânilor și depunerea unei cantităţi semnifcative de reziduuri toxice de culoare neagră pe interiorul traheei. Fumul de ţigară este responsabil pentru apariţia multor probleme respiratorii, de la iritarea traheei și a laringelui, la funcţionarea defectuoasă a sistemului de curăţare a plămânului până la creșterea riscului de infecţie pulmonară. Cel puţin 80% din totalul cazurilor de cancer la plămâni sunt cauzate de fumat.

De asemenea, ţigările modifică structura creierului. Nicotina duce la dezvoltarea unor receptori la nivel cerebral cu rol de acomodare la această substanţă toxică, potrivit SmokeFree.gov. Din această cauză, odată cu renunţarea la fumat se instalează sevrajul. Concluzia este întărită de un experiment efectuat de cercetătorii de la UCLA. Rezultatele au arătat că regiunea cerebrală insula, cu rol în luarea deciziilor și monitorizarea stărilor interioare, este mai subţire în cazul indivizilor care au fumat mai mult, comparativ cu ceilalţi. Studii anterioare au arătat că această zonă a creierului are un rol important în dependenţa de tutun.

Mai mult, fumatul poate crește riscul apariţiei problemelor mintale. „Declinul accelerat al capacităţilor cognitive și al memoriei este mai avansat în cazul fumătorilor; unul din studiile noastre de la UCL (University College London) a arătat că acest lucru se produce cu circa 38% mai rapid la bărbaţii fumători, comparativ cu nefumătorii”, declară dr. Gareth Hagger-Johnson, citat de Daily Mail.

Ficatul, organul care joacă un rol vital în eliminarea toxinelor acumulate în organism, este puternic afectat de substanţele toxice din ţigări. Potrivit unui studiu european, fumatul a fost cea mai importantă cauză de dezvoltare a carcinomului hepatocelular – în aproximativ jumătate din cazuri. Alcoolul, obezitatea, infecţia cu virusurile hepatitei C și B au fost asociate cu 10%, 16%, 13%, respectiv 21% din cazurile studiate.

Ochii au și ei de suferit din cauza fumatului, iar efectele nocive sunt, uneori, ireversibile. Consumul de tutun poate conduce la degenerare maculară, dezvoltarea glaucomului și a sindromului ochilor uscaţi, scriu experţii de la Departamentul de Sănătate din New York. De asemenea, persoanele care fumează cel puţin 15 ţigări în fiecare zi își cresc astfel riscul de apariţie a cataractei de trei ori, comparativ cu nefumătorii.

Cel mai mare organ al omului, pielea, are de suferit din cauza obiceiului fumatului. Pe lângă problemele de ordin estetic, precum riduri, pete sau pungi sub ochi, ţigările cresc riscul de apariţie a cancerului de piele, în special la nivelul buzelor, potrivit Societăţii Americane pentru Cancer. De asemenea, fumatul poate duce la apariţia psoriazisului, a negilor, dar și la slăbirea imunităţii, scrie Medical Daily.

Pentru a-i ajuta pe fumători să vadă cu propriii ochi efectele mai mult sau mai puţin vizibile ale ţigărilor asupra întregului organism, experţii de la Societatea pentru Cancer din Finlanda au realizat platforma TabaccoBody. Prin intermediul site-ului, utilizatorii pot observa efectele pe care le are fumatul atât la exterior, cât și în interiorul corpului uman și pot compara organismul fumătorului cu cel al unui individ nefumător.