Știi ce cumperi? Înșelăciunile de la raionul de lactate

1411

Un control al inspectorilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a descoperit multiple nereguli în ceea ce privește laptele și produsele lactate comercializate pe piaţa din România. În urma acţiunii a fost dispusă scoaterea din circuitul consumului a circa 500 de kilograme de produse „improprii consumului uman” și oprirea temporară a comercializării a circa 15 tone de lactate.

Peste 1.000 de operatori economici și 163 de tone de lapte și produse lactate au fost supuse controlului ANPC timp de 10 zile în luna iunie. Inspectorii au descoperit abateri în cazul a 72% dintre comercianţi, iar circa 27 de tone de produse nu respectau prevederile legale, potrivit comunicatului publicat pe site-ul instituţiei.

Analizele de laborator au scos la iveală abateri privind caracteristicile organoleptice ale produselor (examinate prin miros, văz, gust sau pipăit), neîncadrarea în parametrii fizico-chimici declaraţi sau impuși, comercializarea alimentelor cu termenul limită de consum și durabilitatea minimală depășită. De asemenea, au fost găsite nereguli în ceea ce privește informaţiile înscrise pe ambalajele produselor, cantitatea netă declarată, afișarea preţurilor și modul de depozitare și comercializare a produselor lactate.

În mai multe judeţe ale ţării, dar și în capitală, au fost descoperite produse lactate, precum brânzeturi sau unt, cu urme vizibile de alterare: culoare și consistenţă modificate, impurităţi, colonii de mucegai, miros nespecific sau de alterat. Un sfert din produsele analizate conţineau o cantitate de apă, sare sau grăsime diferite faţă de cele impuse ori declarate pe ambalaj.

În peste jumătate dintre judeţele controlate (62%), inspectorii au descoperit pe rafturile comercianţilor produse lactate comercializate chiar și după șase zile de la expirarea termenului de valabilitate impus de producător. De asemenea, peste 12% dintre produsele controlate nu aveau inscripţionate „informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit”. Printre abaterile de acest gen s-au numărat lipsa procentului de sare conţinut, tipul laptelui comercializat la automate („crud”, „necesită fierbere”), a elementelor de identificare, a etichetelor sau caracterizării produsului. De asemenea, în cazul unor produse a fost observată inscripţionarea cu informaţii care pot induce în eroare. Este cazul unor specialităţi comercializate sub denumirea de „brânză”, care conţin însă grăsimi vegetale. Potrivit reglementărilor în vigoare, „denumirea de brânza este rezervată numai produselor derivate exclusiv din lapte”.

În urma controlului ANPC au fost aplicate peste 800 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 310 au fost avertismente, iar restul amenzi care se ridică la peste 1.380.000 de lei.

Pentru a evita cumpărarea de produse lactate neconforme cu standardele impuse, inspectorii ANPC sfătuiesc consumatorii să fie atenţi la condiţiile de depozitare a acestora în magazin și să evite locurile neautorizate de comercializare sau cele care nu eliberează bon de casă pentru alimentul cumpărat. De asemenea, produsele cu termenul de valabilitate depășit sau modificat și cele cu etichete îndoielnice trebuie refuzate.

„În cazul în care ambalajul este bombat, rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman. Trebuie acordată o atenţie deosebită condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu, astfel încât produsele să fie păstrate la temperaturile indicate de producător. Totodată, operatorii economici trebuie să respecte toate prevederile legii, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor şi să nu fie amendaţi”, a declarat președintele ANPC, Marius Dunca, citat de Mediafax.