Studiu: Narghileaua nu este mai sănătoasă decât ţigara

298

Un obicei din ce în ce mai răspândit printre tinerii care vor să evite tutunul, se dovedește a fi la fel de dăunător ca acesta: fumatul de narghilea.

Un studiu publicat de o echipă de cercetători iranieini de la Universitatea din Mashad a urmărit să compare capacitatea respiratorie a trei grupuri de fumători: 57 care fumau narghilea, 30 care fumau ţigări inhalând puternic, și 51 de fumători care inhalau normal, cu cea a unui grup de 44 de nefumători.

Grupul cu cele mai multe probleme a fost, desigur, cel al fumătorilor de tutun, care inhalau puternic. NU mai puţin de 40% dintre aceștia aveau probleme respiratorii. Suprinzător, deși opinia comună este că narghileaua e mai puţin dăunătoare decât tutunul rulat în ţigară (pentru că ar filtra mai bine noxele), circa 36,8% dintre fumătorii de narghilea au fost găsiţi cu probleme respiratorii, faţă de 29% dintre fumătorii de tutun care inhalează normal și 13% dintre nefumători.

Studiul iranienilor a fost publicat în jurnalul Respirology, informează AFP, care mai citează și un studiu OMS din 2005. Potrivit acestuia, o „ședinţă" de narghilea de 20-80 de minute, presupune inhalarea unei cantităţi de compuși chimici nocivi (inclusiv monoxid de carbon, metale grele și nicotină), echivalentă fumatului a 100 de ţigări.