Descoperire revoluţionară cu privire la 98% din ADN-ul uman

242

Aproximativ 400 de oameni de ştiinţă din cinci ţări (Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Spania, Singapore şi Japonia) au descoperit ce rol îndeplineşte partea genomului uman, aproximativ 98%, care era considerată inutilă.

Rezultatele eforturilor oamenilor de ştiinţă, considerate cea mai importantă contribuţie la înţelegerea genomului uman din 2003 până în prezent, au fost publicate miercuri, într-o serie de 30 de lucrări în jurnalele Nature, Genome Research şi Genome Biology.

Genomul uman, sau ADN-ul, este harta completă a unei persoane, model aranjat sub formă de perechi. Codul chimic este alcătuit din patru litere, A, C, G, T, ordonate sub forma unei spirale (celebra spirală dublu helix). Până acum, cercetătorii studiaseră doar 2% din genomul uman, care este alcătuit din gene.

Restul genomului era considerat inutil, fără funcţii. Însă cercetările recente arată că de fapt este implicat în procese biochimice. Din restul de 98%, 80% sunt răspunzătoare de cel puţin o activitate biochimică – care constă în informarea genelor ce codifică proteine, cu privire la oprirea şi pornirea proceselor biologice. Restul de 18% este responsabil cu reglementarea genelor care codifică proteine.

Atunci când celulele se îmbolnăvesc, combinaţiile de gene se schimbă, iar oprirea şi pornirea genelor sunt procese esenţiale în înţelegerea rolului lor în îmbolnăvirea organismului. Descoperirea recentă a identificat peste 4.000.000 de „comutatori genetici", ceea ce îi va ajuta pe cercetători să prevină, diagnosticheze şi să trateze bolile.