Viral: Cea mai tulburătoare campanie antifumat

765

Doi copii le amintesc adulţilor, într-un mod inedit, cât de nociv este fumatul, în cadrul unei campanii realizate de Agenţia de Publicitate Ogilvy și derulată în Bangkok, Thailanda.

În scenele filmate, cei doi copii se apropie de fumători și le cer cu candoare „un foc”, pentru a-și aprinde ţigara ţinută între degete. „Fiecare adult filmat le-a amintit copiilor că fumatul este nociv”, scriu autorii materialului video. În timp ce își ţin ţigările aprinse în mână, fumătorii le explică micuţilor pericolele la care se expun fumând. Unul dintre adulţi îi avertizează pe copii că „ţigările conţin otravă”. O tânără le explică una dintre urmările fumatului: „Îţi fac o gaură în gât pentru cancer. Nu ţi-e frică de operaţie?”. „Știi că e rău, nu? Fumatul provoacă tumori pulmonare și emfizem”, este replica unui alt fumător.

Fumătorii cunosc pericolele la care sunt expuși pe fondul viciului lor, însă își aprind ţigară după ţigară, fără să ţină cont de acestea. Întrebarea simplă adresată de copiii care au participat la filmarea campaniei le readuc în vedere riscurile pe care le presupune acest viciu. „Dacă fumatul e nociv, de ce fumezi?” au întrebat micuţii, înainte de a le oferi adulţilor filmaţi un bileţel. „Îţi faci griji pentru mine. Dar nu și pentru tine? Cel mai eficient avertisment care te ajută să renunţi este să îţi amintești singur”, este mesajul care le-a dat de gândit fumătorilor, notat pe hârtia primită. În urma episodului, unul dintre fumătorii filmaţi a renunţat să își mai aprindă ţigara pe care o ţinea în mână și a băgat-o înapoi în pachet.

Materialul video a fost clasat drept „cea mai bună campanie antifumat realizată vreodată”. În urma derulării acesteia, numărul apelurilor telefonice efectuate pe linia special înfiinţată în Thailanda pentru cei care vor să se lase de fumat a crescut cu 40 de procente.