Energizantele accelerează semnificativ rata batăilor inimii

90

Băuturile energizante, bogate în taurină și cofeină, au crescut rata bătăilor inimii în cazul persoanelor sănătoase, la scurt timp de la consumarea acestora, susţin experţii germani, într-un comunicat publicat de Societatea de Radiologie din America de Nord.

Pentru a evalua efectele consumului de băuturi energizante asupra funcţiilor inimii, cercetătorii de la Universitatea din Bonn au examinat 18 voluntari, cu o vârstă medie de 27,5 ani, atât înainte, cât și la o oră după consumarea băuturilor. La numai 60 de minute după consum, experţii au observat o creștere semnificativă a contracţiilor inimii în ventriculul stâng, structură a inimii cu rol important în pomparea sângelui oxigenat în corp.

„Am arătat că un consum de băuturi energizante are impact asupra contractilităţii cardiace pe termen scurt", a declarat dr. Jonas Dörner, specialist radiolog rezident la Universitatea din Bonn, Germania. Dörner sfătuiește evitarea acestor băuturi, în special în cazul copiilor sau a pacienţilor cu aritmie cardiacă, chiar dacă rezultatele nu arată dacă efectele influenţează activităţile de zi cu zi, iar cele pe termen lung nu sunt încă cunoscute.

„Cantitatea de cofeină (din băuturile energizante) este de trei ori mai mare decât cea din alte băuturi care conţin cofeină, precum cafeaua sau cola", punctează expertul. Consumul unei cantităţi mari de lichide pe bază de cofeină poate conduce la creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și poate provoca palpitaţii. În cele mai grave cazuri însă, consumul acestor băuturi poate cauza un atac cerebral vascular sau chiar moartea, adaugă cercetătorul.