Biodiversitatea marină, ameninţată de particulele de plastic

54

Toxinele și chimicalele din microparticulele de plastic ingerate de organismele marine ar putea pune în mare pericol biodiversitatea, susţin experţii americani și britanici, citaţi de BBC.

Particulele de plastic mai mici de un milimetru care ajung în intestinele viermilor de nisip din specia Arenicola marina alterează nu numai funcţiile organismului, dar și întregul ecosistem, au observat oamenii de știinţă de la Centrul Naţional American pentru Analiză și Sinteză Ecologică și Universitatea Plymouth.

Această clasă de viermi joacă un rol important pentru mediu, deoarece contribuie la prevenirea acumulării nămolului la ţărm prin consumarea materiei organice din sedimente, explică unul dintre coautorii studiului, dr. Mark Browne. Din acest motiv, aceste organisme au fost supranumite și „eco-ingineri".

Substanţele toxice din plastic atacă ţesutul intern al viermilor, lucru care poate altera abilitatea lor de a se hrăni cu sedimente, iar fenomenul poate avea repercursiuni asupra vieţii din întreaga regiune. „Dacă animalele nu mai pot mânca la fel de mult, atunci se peterece o schimbare în funcţiile organismului, care va avea un impact negativ asupra biodiversităţii din zonă”, avertizează dr. Browne.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Current Biology.