Epidemie fără precedent în Guineea

109

Guineea se confruntă cu o „epidemie fără precedent", care se răspândește cu repeziciune. Liberia a confirmat deja că are persoane contaminate. Alte state alăturate își închid graniţele cu Guineea de teama răspândirii virusului necunoscut.  

Iniţial, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că boala care afectează de la începutul anului Guineea este febra Ebola, una dintre cele mai letale boli infecţioase. Ulterior, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că infecţia este provocată de un virus necunoscut. Epidemia a afectat cu precădere oraşele din sudul ţării precum şi capitala Conakry şi a provocat până în prezent 78 de decese din cele 122 de cazuri raportate pe teritoriul naţional. Au fost raportate unele cazuri suspecte şi unele decese şi în Liberia şi Sierra Leone, ţări vecine, motiv pentru care, o altă vecină, Senegal, şi-a închis graniţele cu Guineea, notează worldbulletin.net.

Dacă până acum epidemia se răspândise prin anumite zone îndepărtate şi puţin populate, săptămâna trecută a ajuns şi în capitală, un oraş de aproximativ două milioane de persoane. Preşedintele Guineei, Alpa Conde, a cerut poporului să fie calm şi să adopte măsurile de precauţie necesare. În Liberia s-au înregistrat 6 cazuri, dintre care 4 au sfârşit prin deces, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sierra Leone a raportat 5 cazuri suspecte, dar nu au fost confirmate până în prezent.

Simptomele bolii se aseamănă cu cele ale virusului Ebola. Acesta este un virus care aparţine familiei filovirusurilor, iar simptomele sunt febră şi diaree, care provoacă adesea deshidratare şi hemoragii. Ebola se transmite prin contact şi ucide aproximativ între 25% şi 90% din victimele sale. Deocamdată nu există tratamente sau vaccinuri pentru acest virus. În prezent, Guineea se confruntă şi cu alte epidemii, de pojar, holeră şi meningită.

Comunitatea Economică a Statelor Africii de Est (ECOWAS) a anunţat oferirea unui ajutor de 250.000 de dolari pentru izolarea celor contaminaţi și evitarea răspândirii virusului. Reprezentanţi ai ECOWAS și-au exprimat îngrijorarea, menţionând că epidemia este o problemă de siguranţă regională.

Sursă foto: YouTube