Excesul de apă dăunează grav sănătăţii

15739

Consumul excesiv de apă poate fi extrem de dăunător pentru sănătate, avertizează Margaret McCartney, coautor al unui studiu privind beneficiile și pericolele H2O, publicat de British Medical Journal.

Potrivit lui McCartney, cercetător la Universitatea Glasgow, ingerarea unei cantităţi mari de apă duce la tulburări ale somnului, în cazurile în care oameni sunt nevoiţi să meargă mai des la toaletă.

Problemele se agravează însă atunci când vorbim deja de un exces de apă în organism. Acesta provoca leziuni renale, atrage atenţia cercetătoarea menţionată, avertizând totodată că marii consumatori de apă riscă să dezvolte hiponatremie – o boală foarte gravă, adeseori cu deznodământ letal, care reduce nivelul de sodiu din organism şi provoacă umflarea creierului. Hiponatremia apare atunci când nivelul de sodiu din plasmă scade sub 130 de milimoli pe litru, situaţie care apare destul de rar.

Cantitatea recomandată de apă este aceea de 30-40 ml de apă pentru fiecare kg. Astfel, o persoană care are 50 de kg are ca necesar de apă 1,5 l iarna și 2 l vara. Doza letală de apă, dovedită prin experimente pe șoareci, este de 90 ml pe kg. Excesul de apă este așadar situat între acești doi parametri. Diferă de la un organism la celălalt și depinde și de activitatea fizică. Un semnal al unei ingestii excesive de apă este mersul la toaletă frecvent, adică aproximativ o dată la două ore, și urina foarte deschisă la culoare.

Studiul a urmărit să răspundă și teoriei potrivit căreia consumul mare de apă ajută la slăbit sau în lupta cu bolile renale. „Nu au fost realizate studii clinice care să studieze cu atenţie efectul apei asupra păstrării greutăţii”, a declarat profesorul Stanley Goldfarb de la Universitatea Pennsylvania, citat de The Telegraph. Cercetătorii au ţinut să menţioneze că este foarte important să consumăm apa necesară organismului, dar au precizat că nu există studii care să demonstreze beneficii majore pentru consumul peste aceste valori.