Exerciţiile fizice cresc şansele de supravieţuire a bolnavilor de cancer de colon

240

Bolnavii de cancer de colon care petrec mai mult timp făcând activităţi fizice, au un risc mult mai scăzut de a muri la şapte, opt ani de la diagnosticare, comparativ cu cei care sunt sedentari.

Studiul, realizat de American Cancer Society arată că orice tip de activitate, inclusiv plimbările, întinderile şi grădinăritul, este mai bună decât nicio activitate.

„Cinci până la zece minute sunt suficiente şi activitatea fizică despre care vorbim nu este alergatul la maraton," explică cercetătorul Peter Campbell.

Analiza lui include 2.300 de oameni care au dezvoltat cancer de colon dintr-un eşantion iniţial de 184.000 de voluntari pentru studiul despre prevenţia cancerului, lansat în 1992. După aproximativ opt ani de la diagnosticare 846 de bolnavi de cancer au murit.

Cercetătorii au descoperit că cei care făceau cel mai mult efort fizic, echivalentul a două ore şi jumătate de mers pe jos, pe săptămână- înainte şi după diagnosticare- aveau un risc cu 28% până la 42% mai scăzut de a muri în perioada de după diagnosticare, comparativ cu cei care nu făceau aproape niciun efort fizic.

Cei care petreceau câte şase ore sau mai mult din timpul liber, pe canapea, în fiecare zi, înainte de diagnosticare, comparativ cu cei care petreceau mai puţin de trei ore, aveau un risc cu 36% mai mare de a muri. Sedentarismul după diagnosticare a fost legat de o creştere a riscului cu până la 27%, au notat cercetătorii în Journal of Clinical Oncology, conform Reuters.