Sabotajul contraceptiv, noua formă de abuz

236

Deşi nu se cunoaşte încă amploarea fenomenului, cel mai mare grup de obstetricieni şi ginecologi din Statele Unite a avertizat cu privire la sarcinile care apar ca urmare a coerciţiei reproductive, implementate de partenerul abuziv.

Coerciţia reproductivă, numită şi sabotaj contraceptiv, presupune obligarea unei femei să rămână însărcinată, împotriva voinţei ei. Aceasta are loc atunci când partenerul de viaţă ascunde pastilele contraceptive ale femeii, îşi perforează prezervativul sau chiar încearcă să scoată cu forţa inelul contraceptiv intrauterin al acesteia, explică obstreticianul Veronica Gillispie.

Gillispie face parte din comitetul ce reprezintă Colegiul American al Obstreticienilor şi care a scris un articol pentru numărul din februarie al revistei Obstetrics & Gynecology.

În 2010, 4,8% dintre femeile din SUA au declarat că au un partener care a încercat să le lase însărcinate împotriva dorinţei lor sau care le-a împiedicat să folosească mijloace de contracepţie, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrele de Prevenţie şi Control al Bolilor din SUA. În plus, 15% dintre femei şi 25% dintre fete declară că sunt victimele sabotajului contraceptiv.

„De obicei, este vorba despre eliminarea opţiunilor, a libertăţii, a controlului şi a stimei de sine", a declarat Rebekah Gee, obstetrician şi ginecolog din New Orleans, pentru USA Today.